Back to Comfort – Tonik do twarzy z azeloglicyn膮 oraz w膮krotk膮 azjatyck膮 (recenzja)

W ko艅cu. Nie ukrywam, 偶e do艣膰 mocno d艂u偶y艂 mi si臋 okres pomi臋dzy ostatni膮, a dzisiejsz膮 recenzj膮. Wiecie jednak, 偶e ten blog powsta艂 nie po to, by wrzuca膰 opinie na poszczeg贸lne tematy na ilo艣膰 (jak to zwykle u dzisiejszych tw贸rc贸w bywa), a raczej tylko wtedy, kiedy naprawd臋 uznam, 偶e warto po艣wi臋ci膰 kilka dodatkowych minut na wykonanie zdj臋膰, postprodukcj臋 i napisanie paru s艂贸w podsumowania na temat opisywanego produktu. Zaopatruj膮c si臋 we w艂asn膮 buteleczk臋 toniku z azeloglicyn膮 i w膮krotk膮 azjatyck膮 wiedzia艂am, 偶e ta recenzja si臋 pojawi. Nie wiedzia艂am kiedy i szczerze napisawszy nie spodziewa艂am si臋, 偶e dopiero teraz!

Zapewnienia producenta: Tonik do twarzy przeznaczony do piel臋gnacji cery suchej oraz wra偶liwej ze sk艂onno艣ciami do zask贸rnik贸w. Dzi臋ki zawarto艣ci azeloglicyny, reguluje wydzielanie sebum, jednocze艣nie delikatnie piel臋gnuj膮c sk贸r臋. Centella wraz z pantanolem dbaj膮 o prawid艂ow膮 regeneracj臋 sk贸ry oraz 艂agodzenie podra偶nie艅 i rumienia. Przeznaczony do tonizacji sk贸ry po umyciu, szczeg贸lnie w trakcie leczenia dermatologicznego antybiotykami lub produktami z艂uszczaj膮cymi. Idealny dla m艂odzie偶y oraz doros艂ych do codziennego stosowania.

Dzia艂anie toniku Azeli-C:

  • Przygotowuje sk贸r臋 do dalszej piel臋gnacji
  • Wyr贸wnuje pH
  • 艁agodzi podra偶nienia i rumie艅
  • Dba o prawid艂ow膮 regeneracj臋 sk贸ry
  • Reguluje wydzielanie sebum, tym samym zapobiegaj膮c 艣wieceniu si臋 sk贸ry

Przeznaczony dla cery:

  • tr膮dzikowej (grudki, krostki)
  • wra偶liwej
  • suchej
  • podczas leczenia dermatologicznego

Sk艂adniki w toniku Azeli-C:

Azeloglicyna (INCI: Potassium Azeloyl Diglycinate) jest to po艂膮czenie kwasu azelainowego z cz膮steczk膮 glicyny, czyli sk艂adnika z艂uszczaj膮cego z aminokwasem nawil偶aj膮cym. Nie wywo艂uje pieczenia i podra偶nienia podczas z艂uszczania nask贸rka. Reguluje wydzielanie sebum i rozja艣nia przebarwienia potr膮dzikowe.

Witamina C (INCI: 3-O-Ethyl Ascorbic Acid) jest najnowsz膮 postaci膮 witaminy C stosowan膮 w kosmetykach. Charakteryzuje si臋 wysok膮 trwa艂o艣ci膮 i biokompatybilno艣ci膮 dla sk贸ry. Obecno艣膰 witaminy C w serum uzupe艂nia jej niedobory w nask贸rku, dzi臋ki czemu wspomaga naturalne procesy antyoksydacyjne chroni膮ce cenne lipidy przed utlenianiem. Proces ten polega na regeneracji naturalnie wyst臋puj膮cej witaminy E, kt贸ra jest niezb臋dna dla utrzymania prawid艂owej bariery lipidowej sk贸ry nara偶onej na nadmiern膮 ekspozycj臋 s艂oneczn膮.

Ekstrakt z w膮krotki azjatyckiej (INCI: Centella Asiatica Extract) posiada silnie dzia艂anie regeneruj膮ce, antybakteryjne i przeciwzapalne, dodatkowo 艂agodz膮c podra偶nienia, rumie艅 oraz rozja艣niaj膮c cer臋. Poza dzia艂aniem regeneruj膮cym, w膮krota azjatycka stymuluje sk贸r臋 do wi臋kszej produkcji kwasu hialuronowego, elastyny i kolagenu, tym samym sp艂ycaj膮c drobne zmarszczki, zwi臋kszaj膮c nawil偶enie sk贸ry oraz poprawiaj膮c jej uj臋drnienie.

Pantenol (INCI: Panthenol)

Spos贸b u偶ycia: Po dok艂adnym umyciu 偶elem, emulsj膮 lub piank膮 z wod膮, niewielk膮 ilo艣膰 produktu nanie艣 na p艂atek kosmetyczny i przetrzyj nim dok艂adnie sk贸r臋 twarzy.

Estetyka opakowania: Noice.

Zapach: Typowy chemol, ale da si臋 prze偶y膰.

Dzia艂anie: Delikatnie z艂uszcza nask贸rek, nawil偶a, ogranicza wydzielanie sebum, sk贸ra jest widocznie bardziej uj臋drniona.

Sk艂ad: aqua 鈥 woda,

glycerin 鈥 gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

potassium azeloyl diglycinate – azeloglicyna,聽pochodna kwasu azelainowego, kt贸ra powsta艂a przez jego po艂膮czenie z glicyn膮; rozpuszcza si臋 w wodzie, dzi臋ki czemu jest 艂atwiejsza do wprowadzenia do formulacji ni偶 kwas azelainowy, kt贸ry nie jest rozpuszczalny i w wy偶szych st臋偶eniach mo偶e si臋 krystalizowa膰; nie dzia艂a te偶 tak podra偶niaj膮co i jest sk艂adnikiem lepiej tolerowanym przez sk贸ry bardzo wra偶liwe; reguluje naturalny proces z艂uszczania, a tak偶e zmniejsza syntez臋 melaniny, dzi臋ki czemu rozja艣nia przebarwienia; dodatkowo wykazuje w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne i zapobiega powstawaniu wyprysk贸w; dzia艂a przeciwzapalnie, dzi臋ki czemu 艂agodzi zaczerwienienia i stany zapalne na sk贸rze, a tak偶e reguluje wydzielanie sebum; dzi臋ki glicynie dzia艂a dodatkowo nawil偶aj膮co; cz臋sto stosowana w produktach do sk贸ry tr膮dzikowej, t艂ustej, naczyniowej i wra偶liwej,

propanediol 鈥 glikol ro艣linny, dzia艂anie nawil偶aj膮ce,

panthenol 鈥 prowitamina B5, jest substancj膮 nawil偶aj膮c膮, tworzy tak偶e film na sk贸rze, stymuluje odnow臋 kom贸rek i dzia艂a regeneruj膮co, wspomaga gojenie ran, 艂agodzi podra偶nienia i stan zapalny, dobrze wnika w nask贸rek, gdzie ulega przemianie do aktywnej witaminy B5,

3-O-ethyl ascorbic acid – etylowa witamina C, najnowsza pochodna kwasu askorbinowego rozpuszczalna w wodzie, bardzo stabilna (nie ulega tak du偶ej degradacji pod wp艂ywem czynnik贸w zewn臋trznych (艣wiat艂o, tlen, temperatura), zachowuj膮c swoje cenne w艂a艣ciwo艣ci na d艂u偶ej), nie wykazuje dzia艂ania dra偶ni膮cego nawet w wysokich st臋偶eniach rz臋du 15-20%, w przeciwie艅stwie do pozosta艂ych pochodnych rozpuszczalnych w wodzie jest bezpo艣rednio wykorzystywana przez sk贸r臋 i wykazuje dobr膮 przenikalno艣膰, co zapewnia jej skuteczno艣膰; wp艂ywa na stopniowe uj臋drnianie sk贸ry przez stymulowanie syntezy kolagenu i chroni go przed nadmiern膮 degradacj膮; dodatkowo dzia艂a ona roz艣wietlaj膮co na sk贸r臋 o poszarza艂ym kolorycie, a tak偶e rozja艣nia przebarwienia, wykazuje dzia艂anie przeciwzapalne i pomaga zmniejszy膰 zaczerwienienia na sk贸rze, stopniowo wyr贸wnuj膮c jej koloryt; dzi臋ki swoim 艣wietnym w艂a艣ciwo艣ciom antyoksydacyjnym jest bardzo dobrym wyborem pod krem z filtrem – nie tylko z powodu dzia艂ania piel臋gnacyjnego, ale te偶 jako wspomaganie ochrony przeciws艂onecznej,

centella asiatica extract –聽ekstrakt z li艣ci w膮kroty azjatyckiej; zawiera saponiny, witaminy A, C, E i K, 艂agodzi podra偶nienia, dzia艂anie przeciwzapalne, pobudza syntez臋 kolagenu i elastyny, kwasu hialuronowego,

decyl glucoside (plant-derived & GMO-free surfactant) 鈥 jedna z 艂agodniejszych substancji myj膮cych, dzia艂a tak偶e jako emulgator, pomagaj膮c po艂膮czy膰 faz臋 wodn膮 z olejow膮 i stworzy膰 tym samym emulsj臋,

citric acid – kwas cytrynowy, regulator pH, w wy偶szych st臋偶eniach mo偶e dzia艂a膰 keratolitycznie i z艂uszcza膰 martwe kom贸rki nask贸rka, a tak偶e dzia艂a膰 rozja艣niaj膮co na sk贸r臋, wspomaga dzia艂anie antyoksydacyjne,

sodium PCA聽鈥 substancja filmotw贸rcza, zatrzymuje wod臋, zmi臋kcza, nawil偶a, wyg艂adza,

glucose – glukoza, cukier prosty, nawil偶a i reguluje lepko艣膰 kosmetyku,

urea 鈥 mocznik, ma zastosowanie w produktach kondycjonuj膮cych do sk贸ry suchej i szorstkiej, z przymieszkowym zapaleniem sk贸ry; w niskich st臋偶eniach do 10% dzia艂a zmi臋kczaj膮co i nawil偶aj膮co, w wy偶szych ma zdolno艣膰 z艂uszczania nask贸rka, jego wysokie st臋偶enia mo偶na spotka膰 w preparatach do st贸p likwiduj膮cych zrogowacenia; dzia艂a tak偶e buforuj膮co na odczyn pH kosmetyk贸w, pe艂ni rol臋 konserwantu, zabezpiecza preparat przed nadka偶eniem bakteryjnym, np. przy wk艂adaniu palca do kosmetyku,

glutamic acid 鈥 kwas glutaminowy, ochrona przed zaburzeniami poprzez w艂a艣ciwe nawil偶anie oraz ochron臋 przed czynnikami zewn臋trznymi i wewn臋trznymi, dzia艂anie przeciwzapalne oraz regulacja dysfunkcji takich jak tr膮dzik, p臋kaj膮ce naczynka, przebarwienia choroby atopowe, zapobieganie procesom starzenia si臋 na poziomie molekularnym: dzia艂anie przeciwrodnikowe, reperacja DNA, hamowanie rozk艂adu bia艂ek sk贸ry (kolagenu i elastyny), stymulacja odnowy kom贸rkowej i tkankowej,聽reguluje metabolizm lipid贸w i poziom glukozy,聽Dzia艂A antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przyspieszaj膮 regeneracj臋, podnosi odporno艣膰 sk贸ry oraz aktywuje produkcj臋 kolagenu,

lysine 鈥撀燼minokwas, podnosi odporno艣膰 sk贸ry na wirusy,

glycine 鈥 glicyna, sk艂adnik stosowany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz przeciwtr膮dzikowych; regeneruje sk贸r臋, dzia艂a rozja艣niaj膮co, nawil偶aj膮co i wzmacniaj膮co; pe艂ni funkcj臋 no艣nika substancji aktywnych i podnosi pH kosmetyk贸w,

lactic acid聽鈥 kwas mlekowy, aminokwas, nawil偶a i reguluje proces z艂uszczania si臋 nask贸rka, uelastycznia sk贸r臋, zw臋偶a pory; pomaga utrzyma膰 odpowiedni poziom nawil偶enia, pobudza sk贸r臋 do regeneracji i wzmacnia jej barier臋 ochronn膮,

allantoin 鈥 dzia艂a przeciwzapalnie, 艂agodzi podra偶nienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy nask贸rka, stymuluje proces gojenia si臋 ran, dzia艂a silnie nawil偶aj膮co, przez co wywo艂uje uczucie g艂adko艣ci na sk贸rze,

sodium benzoate 鈥撀爇onserwant,聽kt贸ry zgodnie z wytycznymi ECOCERT mo偶e by膰 stosowany w kosmetykach naturalnych,

potassium sorbate 鈥 s贸l potasowa kwasu sorbowego, konserwant, uniemo偶liwia mikroorganizmom przetrwanie w kosmetyku,

propylene glycol 鈥 glikol propylenowy, rozpuszczalnik, zalicza si臋 te偶 do nawil偶aczy, u艂atwia transport innych substancji w g艂膮b sk贸ry / w艂osa, mo偶e powodowa膰 podra偶nienia, je偶eli nak艂adany jest na sk贸r臋 zmienion膮 chorobowo,

hexylene glycol –聽konserwant, u偶ywany najcz臋艣ciej jako zmi臋kczacz lub 艣rodek utrzymuj膮cy wilgotno艣膰, potencjalny alergen,

tetrasodium glutamate diacetate – tetrasodowy glutaminian dioctanu, substancja chelatuj膮ca, pochodzenia ro艣linnego; antyoksydant – dzia艂a przeciwstarzeniowo,

sodium levulinate – s贸l sodowa kwasu lewulinowego; stabilizator pH i naturalny konserwant; wykazuje wysok膮 skuteczno艣膰 mikrobiologiczn膮 i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji o pod艂o偶u bakteryjnym,

trisodium ethylenediamine disuccinate – substancja chelatuj膮ca, czyli wy艂apuj膮ca jony metali ci臋偶kich z preparatu kosmetycznego; poprzez kompleksowanie jon贸w metali ci臋偶kich sekwestrant stabilizuje kosmetyk poprzez stabilizacje zwi膮zk贸w 艂atwo utleniaj膮cych si臋, co przed艂u偶a jego trwa艂o艣膰; chelatacja oczyszcza w艂osy z osadu minera艂贸w, kt贸re s膮 w kran贸wce i przyczyniaj膮 si臋 do matowienia i szorstko艣ci w艂os贸w (a to oznacza, 偶e toniku mogliby艣my u偶ywa膰 tak偶e do w艂os贸w w celu rozja艣nienia / chelatowania ich… hmmm)

parfum – kompozycja zapachowa.

Podsumowanie: 0 kontrowersyjnych sk艂adnik贸w, ulepszona pochodna witaminy C, potencjalne dzia艂anie chaletuj膮ce do w艂os贸w. Czego chcie膰 wi臋cej od kosmetyku idealnego? Gdyby nie fakt, 偶e chc臋 przetestowa膰 jeszcze wersj臋 z kwasem migda艂owym i niacynamidem, kolejna butelka ju偶 wyl膮dowa艂aby w moim zakupowym koszyku. A zreszt膮, co mi szkodzi * zamawia dwa *.