BANDI TRICHO-LOTION {recenzja}

Nie macie poj臋cia jak bardzo si臋 ciesz臋, 偶e wyko艅czy艂am ten produkt. Z regu艂y nie kupuj臋 kosmetyk贸w z polecenia os贸b trzecich, ale tricho-lotion od Bandi zasugerowa艂a mi trycholog, wi臋c ci臋偶ko by艂o nie zaufa膰 rekomendacji, zw艂aszcza, 偶e chodzi艂o o spraw臋 naprawd臋 dla mnie istotn膮. Ot贸偶, w zesz艂ym roku w wyniku stosowania minoksydylu, na moim w-y-s-o-k-i-m czole pojawi艂y si臋 m艂odziutkie, ja艣niutkie w艂oski. Mega zale偶a艂o mi na tym, aby nie wytar艂y si臋, a wr臋cz przeciwnie, 艣ciemnia艂y i obni偶y艂y moj膮 lini臋 w艂os贸w na sta艂e. Czy trocho-lotion da艂 rad臋?

S艂owem wst臋pu: O tej wcierce by艂o swego czasu bardzo g艂o艣no. Produkt w wyniku udanej strategii marketingowej polecany by艂 przez praktycznie ka偶d膮 dziewczyn臋 zamieszan膮 mniej lub bardziej we “w艂osomaniactwo”. Sama testowa艂am go na swojej sk贸rze do艣膰 p贸藕no i jak widzicie – publikuj臋 jego recenzj臋 praktycznie rok po najwi臋kszym zainteresowaniu, ale jak to m贸wi膮: co si臋 odwlecze to nie uciecze.

Zapewnienia producenta: Preparat na wypadanie w艂os贸w o umiarkowanym i du偶ym nasileniu, zapobiega wypadaniu w艂os贸w. Biostymuluj膮cy lotion na sk贸r臋 g艂owy. Sk艂adniki aktywne wp艂ywaj膮 na miejscowe przekrwienie sk贸ry, a efektem tego dzia艂ania jest poprawa od偶ywienia i dotlenienia cebulek w艂osa oraz pobudzenie w艂os贸w do wzrostu.

Przeciwwskazania: Ci膮偶a i okres laktacji. Nadwra偶liwo艣膰 na kt贸rykolwiek za sk艂adnik贸w preparatu. Nale偶y unika膰 kontaktu preparatu z oczami i b艂onami 艣luzowymi. W razie kontaktu preparatu z oczami i b艂onami 艣luzowymi, obficie p艂uka膰 wod膮.

Uwaga: Przed pierwszym zastosowaniem nale偶y wykona膰 test na sk贸rze przedramienia, aby oswoi膰 si臋 z reakcj膮 dzia艂ania Lotionu. Jako normalny efekt dzia艂ania preparatu w kontakcie ze sk贸r膮 mo偶e wyst膮pi膰 zaczerwienienie, uczucie lekkiego pieczenia i ciep艂a utrzymuj膮ce si臋 ok. 30 min. Chroni膰 przed dzie膰mi.

Sk艂adniki aktywne (w kolejno艣ci alfabetycznej): kwas mr贸wkowy, mi臋ta pieprzowa, nikotynian metylu, pokrzywa zwyczajna, prowitamina d3, skrzyp polny, trokserutyna, tymianek pospolity.

Stosowanie:聽Tricho-lotion rozpyl na umytej i osuszonej r臋cznikiem sk贸rze g艂owy (ok. 3- 4 rozpyle艅) uwa偶aj膮c, aby nie sp艂yn膮艂 na sk贸r臋 twarzy, szyi i nie dosta艂 si臋 do oczu i b艂on 艣luzowych. Nast臋pnie delikatnymi ruchami okr臋偶nymi w kierunku obwodowym wmasuj preparat w sk贸r臋 g艂owy. Stosuj po ka偶dym umyciu w艂os贸w, nie sp艂ukuj. Najlepsze rezultaty przynosi wykonywanie pe艂nych zabieg贸w trychologicznych z zastosowaniem pozosta艂ych preparat贸w z linii Tricho-esthetic.

Estetyka opakowania: Bia艂a, typowo apteczna buteleczka.

Zapach: Zio艂owy, umiarkowanie-intensywny.

Sk艂ad: aqua/water – woda,

glycerin鈥撀爃umektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

propylene glycol 鈥 glikol propylenowy, rozpuszczalnik, zalicza si臋 te偶 do nawil偶aczy, u艂atwia transport innych substancji w g艂膮b sk贸ry / w艂osa, mo偶e powodowa膰 podra偶nienia, je偶eli nak艂adany jest na sk贸r臋 zmienion膮 chorobowo,

polysorbate 20 鈥撀爖apobiega rozwarstwianiu si臋 faz w trakcie przechowywania produktu, pe艂ni rol臋 stabilizatora, czyli umo偶liwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji,

formic acid – kwas mr贸wkowy – konserwant, substancja bakterio- i grzybob贸jcza,

hydroxypropyl cyclodextrin – substancja wi膮偶膮ca jony metali, zapobiegaj膮ca utlenianiu sk艂adnik贸w kosmetyku, zmianie konsystencji, zapachu i koloru, a tak偶e niweluj膮ca niepo偶膮dane zapachy w kosmetyku; dzia艂a wi膮偶膮co na sk艂adniki aktywne i wspomaga ich przenikanie w g艂膮b sk贸ry,

troxerutin – trokserutyna, sk艂adnik przeciwzapalny, antyoksydant, pozyskiwany z pere艂kowca japo艅skiego; wykazuje w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne, wspomaga dzia艂anie witaminy C, poprawia mikrokr膮偶enie, wzmacnia naczynia krwiono艣ne,

equisetum arvense extract – ekstrakt z li艣ci skrzypu polnego, wzmacnia naczynia krwiono艣ne, nawil偶a, od偶ywia i kondycjonuje sk贸r臋 g艂owy,

urtica dioica leaf extract – ekstrakt z pokrzywy, hamuje nadmierne wydzielanie sebum, dzia艂a przeciw艂upie偶owy, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyoksydacyjnie, 艂agodzi stany zapalne sk贸ry, wzmacnia cebulki w艂osowe i poprzez popraw臋 ukrwienia sk贸ry g艂owy wp艂ywa na efektywniejszy porost w艂os贸w, 艂agodzenie podra偶nie艅 sk贸rnych i drobnych zadrapa艅, ogranicza nadmierne wypadanie w艂os贸w,

mentha arvensis leaf oil – olejek z li艣ci mi臋ty polnej, zapobiega nadmiernemu przet艂uszczaniu si臋 sk贸ry g艂owy, przed艂u偶a 艣wie偶o艣膰 fryzury, neutralizuje sw臋dzenie sk贸ry g艂owy i przeciwdzia艂a 艂upie偶owi,

mentha piperita (peppermint) leaf extract – ekstrakt z mi臋ty pieprzowej, zapobiega 艂upie偶owi, koi, 艂agodzi, wzmacnia naczynia krwiono艣ne, wzmacnia cebulki w艂osowe i stymuluje porost w艂os贸w,

thymus vulgaris flower/leaf extract – wyci膮g z tymianku, wykazuje dzia艂anie silnie bakteriob贸jcze i przeciwzapalne, dzia艂a 艣ci膮gaj膮co, oczyszczaj膮co i odka偶aj膮co; goi stany zapalne sk贸ry; polecany do sk贸ry t艂ustej, tr膮dzikowej, tak偶e sk贸ry g艂owy; wzmacnia cebulki w艂osowe i stymuluje wzrost w艂os贸w,

methyl nicotinate – powoduje miejscowy efekt rozgrzania sk贸ry i jest substancj膮 wzmacniaj膮c膮 dzia艂anie innych sk艂adnik贸w rozgrzewaj膮cych, wywo艂uje specyficzne mrowienie, powoduje celowy, zamierzony obrz臋k, stan zapalny i zaczerwienienie sk贸ry; stymuluje mikrocyrkulacj臋 i przy艣piesza metabolizm kom贸rkowy, zwi臋ksza przepuszczalno艣膰 naczy艅 krwiono艣nych, pobudza kr膮偶enie krwi, usprawnia drena偶 limfatyczny; ponadto jest substancj膮 o dzia艂aniu znieczulaj膮cym, zmi臋kczaj膮cym, i tonizuj膮cym; 艂agodzi b贸l wywo艂any stanami zapalnymi, urazami, si艅cami i podra偶nieniem sk贸ry, 艣wi膮d, pieczenie i uczucie 艣ci膮gni臋cia sk贸ry; przywraca sk贸rze komfort i mi臋kko艣膰,

7-dehydrocholesterol – organiczny zwi膮zek chemiczny, b臋d膮cy prowitamin膮 D3; pod wp艂ywem promieniowania UV powstaje z niego w sk贸rze prowitamina D3, kt贸ra ulega przekszta艂ceniu do nisko aktywnej formy: lumisterolu b膮d藕 tachysterolu, z kt贸rych pod wp艂ywem ciep艂a powstaje w艂a艣ciwa witamina D3 czyli cholekalcyferol; emulgator,

caprylyl glycol 鈥 substancja zmi臋kczaj膮ca, od偶ywiaj膮ca i utrzymuj膮ca wilgo膰 we w艂osach i sk贸rze,

sodium hydroxide 鈥 regulator pH,

disodium edta 鈥 dzia艂a przede wszystkim jako 艣rodek konserwuj膮cy, 艣rodek chelatuj膮cy i stabilizator, wzmacnia pienienie si臋 i w艂a艣ciwo艣ci myj膮ce np. szampon贸w i 偶eli pod prysznic; kosmetyk贸w z EDTA nie nale偶y stosowa膰 z lekami (ma艣ciami) zawieraj膮cymi 偶elazo, mied藕, cynk, glin, o艂贸w czy bizmut, poniewa偶 EDTA ma dzia艂anie wi膮偶膮ce metale ci臋偶kie i mo偶e dezaktywowa膰 dzia艂anie np. ma艣ci cynkowej; substancja zwi臋ksza przepuszczalno艣膰 nask贸rka zar贸wno dla dobrych, jak i z艂ych substancji; typowe st臋偶enie Disodium EDTA zawarte w produktach kosmetycznych jest zbyt niskie, aby powodowa膰 znaczne szkody dla organizmu; disodium EDTA ma dzia艂anie toksyczne je艣li dostaje si臋 drog膮 wziewn膮, czyli podczas wdychania, jednak badania wykazuj膮, 偶e w produktach aerozolowych st臋偶enie EDTA jest znacznie poni偶ej granicy st臋偶enia szkodliwo艣ci tej substancji i substancja ta nie jest uznawana za szkodliw膮 nawet w produktach aerozolowych,

hydroxyacetophenone 鈥 dzia艂a przeciwdrobnoustrojowo 鈥 hamuje rozw贸j i przetrwanie mikroorganizm贸w w produkcie, reguluje mikroflor臋 nask贸rka, niweluje niepo偶膮dane zapachy, wspomaga dzia艂anie innych dodanych do kosmetyku konserwant贸w, przeciwutleniacz 鈥 zapobiega lub w znaczny spos贸b ogranicza szybko艣膰 zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku sk艂adnik贸w t艂uszczowych, np. niekt贸rych cennych olej贸w ro艣linnych, zapewnia trwa艂o艣膰 produkt贸w, wyd艂u偶a ich przydatno艣膰 do u偶ycia, zabezpiecza przed zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego,

1,2-hexanediol – konserwant,

potassium sorbate 鈥 s贸l potasowa kwasu sorbowego, konserwant, uniemo偶liwia mikroorganizmom przetrwanie w kosmetyku,

sodium benzoate 鈥 benzoesan sodu, konserwant dopuszczony do produkcji kosmetyk贸w naturalnych,

phenoxyethanol 鈥 fenoksyetanol, substancja konserwuj膮ca, kt贸ra uniemo偶liwia rozw贸j i przetrwanie mikroorganizm贸w w czasie przechowywania produktu; dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym st臋偶eniu; jego maksymalne dopuszczalne st臋偶enie w preparacie gotowym do u偶ycia wynosi 1%; substancja ta jest szkodliwa w przypadku po艂kni臋cia i powoduje powa偶ne podra偶nienie oczu (Klasyfikacja CLP odnosi si臋 tylko do substancji w postaci czystej; fenoksyetanol w produktach kosmetycznych stosowany jest w niewielkim st臋偶eniu 鈥 do 1%, dlatego nie wywo艂uje takich efekt贸w jak czysta substancja).

limonene 鈥 limonen, cz臋sto dodawany jest do kosmetyk贸w naturalnych; nadaje im zapach sk贸rki cytrynowej, stanowi膮c sk艂adnik kompozycji zapachowych, ma w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne; hamuje tak偶e aktywno艣膰 enzymu elastazy, dzi臋ki czemu zapobiegaj膮 degradacji elastyny oraz bia艂ka, kt贸re wraz z kolagenem s膮 odpowiedzialne za j臋drno艣膰 i elastyczno艣膰 sk贸ry,

linalool 鈥 sk艂adnik kompozycji zapachowej imituj膮cej konwali臋, potencjalny alergen.

Podsumowanie: Podoba mi si臋 ta mieszanka sk艂adnik贸w aktywnych, mam jednak mieszane uczucia wobec ilo艣ci i rodzaju konserwant贸w. Ze wzgl臋du na obecno艣膰 tego nieszcz臋snego disodium EDTA, poleca艂abym aplikacj臋 wy艂膮cznie za pomoc膮 strzykawki lub aplikatora nieb臋d膮cego typowym rozpylaczem. Nauczona niezbyt przyjemnym do艣wiadczeniem z inn膮 wcierk膮 (kto zgadnie jak膮?), z regu艂y staram si臋 nie rozpyla膰 beztrosko tego typu produkt贸w z wi臋kszej odleg艂o艣ci na sk贸r臋 g艂owy. Lepiej, 偶eby nie dosta艂y si臋 one do Waszych oczu!

Wyobra藕cie sobie, 偶e nie musicie ju偶 opuszcza膰 le艣nej chatki w poszukiwaniu li艣ci pokrzywy, mi臋ty polnej, tymianku czy pere艂kowca japo艅skiego, aby nast臋pnie w k膮cie kuchni sporz膮dzi膰 wywar w艂osop臋dny, kt贸re baby w潭i潭t潭c潭h潭e潭s潭 w艂osomaniaczki nazywaj膮 pieszczotliwie wcierk膮 do w艂os贸w. Ot贸偶 marka BANDI wysz艂a nam, w潭艂潭o潭s潭o潭w潭y潭m潭 潭w潭i潭e潭d潭藕潭m潭o潭m潭 w艂osomaniaczkom na przeciw i stworzy艂a lotion, kt贸ry dostaniecie chocia偶by w Hebe (tak偶e online). Testowa艂am to cholerstwo przez ponad rok z polecenia @trychopedia i nie da si臋 ukry膰: z #babyhair wyczarowa膰 u mnie mo偶na ju偶鈥 grzywk臋. Je偶eli tak jak ja kierujecie si臋 zasad膮 80/20, dajcie jej szans臋.