Dr Irena Eris – AQUA IDEALINE SPF 30 – Probiotic Moisturizing Face Cream (recenzja)

Zastanawia艂am si臋 czy recenzowa膰 ten krem dla Was (zw艂aszcza, 偶e sk艂ad nie nale偶y do idealnych), jednak偶e polubi艂am si臋 z nim na tyle, 偶e koniec ko艅c贸w postanowi艂am co艣 o nim napisa膰. Z miejsca pragn臋 uprzedzi膰, 偶e dosta艂am go w prezencie, nie by艂 to zatem zakup “planowany”, ani te偶 Dr Irena Eris nie jest mark膮, kt贸rej produkt贸w u偶ywam na co dzie艅. Mo偶emy wi臋c za艂o偶y膰, 偶e w tym wypadku postanowi艂am u偶yczy膰 swojej sk贸ry, aby by艂a “kr贸liczkiem do艣wiadczalnym”.

Czy warto zainwestowa膰 w Aqua Idealine?

Dr Irena Eris AQUA IDEALINE 871 Probiotyczny Krem Nawil偶aj膮cy Do Twarzy Na Dzie艅 SPF 30

Intensywnie nawil偶aj膮cy krem zawiera nowatorski hydrokompleks 鈥 Probiotix-PGA o w艂a艣ciwo艣ciach immunoochronnych dla sk贸ry. Innowacyjne po艂膮czenie kwasu poliglutaminowego (纬-PGA) zamkni臋tego w mezosferach oraz tyndalizowanego probiotyku (Lactobacillus rhamnosus) tworzy hybrydowy system dog艂臋bnego nawil偶ania o unikalnej technologii transportu przeznask贸rkowego. Zapewnia to 4-krotnie wi臋ksz膮 zdolno艣膰 do wi膮zania cz膮steczek wody w por贸wnaniu z kwasem hialuronowym. Sk贸ra staje si臋 mi臋kka i wyra藕nie wyg艂adzona.

Obecny w kompleksie probiotyk podnosi odporno艣膰 sk贸ry i wzmacnia jej funkcj臋 barierow膮 na dzia艂anie czynnik贸w zewn臋trznych. Efekt nawil偶enia pot臋guje Cannabis Sativa Seed Oil, bogaty w NNKT, witaminy A, D, E i minera艂y. Przywracaj膮c r贸wnowag臋 hydrolipidow膮 sk贸ry, wspomaga jej naturaln膮 funkcj臋 obronn膮 oraz ogranicza proces utraty wody. Nawodnienie powierzchniowych warstw sk贸ry powoduje widoczn膮 redukcj臋 istniej膮cych zmarszczek, a sk贸ra odzyskuje jednocze艣nie komfort i 艣wie偶o艣膰. Obecny w kremie ekstrakt z czerwonej algi wzmacnia siatk臋 w艂贸kien kolagenowych i elastynowych, widocznie uj臋drniaj膮c sk贸r臋 i zapewniaj膮c efekt liftingu. Unikalny ekstrakt z li艣ci drzewa oliwnego pobudzaj膮c aktywno艣膰 proteasom贸w, aktywuje naturalny proces recyklingu bia艂ek w kom贸rkach, przez co op贸藕nia kom贸rkowe starzenie si臋 sk贸ry. Woda morska z francuskiego wybrze偶a Atlantyku, o wysokiej zawarto艣ci minera艂贸w, utrzymuje r贸wnowag臋 fizjologiczn膮 sk贸ry oraz zapewnia jej zdrowy wygl膮d.

Estetyka opakowania: Z艂oty, plastikowy s艂oiczek. Nie jest to najpi臋kniejszy krem jaki widzia艂am, ale no c贸偶. Przynajmniej dobrze prezentuje si臋 na dzisiejszych zdj臋ciach.

Zapach: Dziwny. Kwa艣ny? Ale jest wyczuwalny tylko w s艂oiczku, na ca艂e szcz臋艣cie.

Sk艂ad:

aqua (water) – woda,

dibutyl adipate – emolient t艂usty, tworzy na powierzchni warstw臋 okluzyjn膮 (film), kt贸ra zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to po艣rednie dzia艂anie nawil偶aj膮ce), przez co kondycjonuje, czyli zmi臋kcza i wyg艂adza sk贸r臋; poprawia w艂a艣ciwo艣ci aplikacyjne kosmetyku, u艂atwia rozsmarowywanie

caprylic/capric triglyceride – emolient t艂usty, zapobiega odparowywaniu wody z nask贸rka, tworzy film, zmi臋kcza, wyg艂adza, nawil偶a sk贸r臋 i w艂osy; poprawia konsystencj臋 kosmetyku,

isopropyl isostearate – emolient suchy, stosowany w celu zmniejszenia lepko艣ci i t艂usto艣ci kosmetyk贸w, poprawia ich w艂a艣ciwo艣ci aplikacyjne, daje po艣lizg, zapobiega rozwarstwieniu, nadaje plastyczno艣膰 pomadkom i innym sztyftom, zapobiega kruszeniu, jest r贸wnie偶 substancj膮 wi膮偶膮c膮 sk艂adniki; tworzy na powierzchni sk贸ry niet艂usty, kondycjonuj膮cy, zmi臋kczaj膮cy i wyg艂adzaj膮cy, ochronny film, kt贸ry zapobiega utracie nawil偶enia,

dicaprylyl carbonate –聽t艂uszcz pochodzenia naturalnego, kt贸ry wykorzystuje si臋 w przemy艣le kosmetycznym jako emolient suchy, a tak偶e emulgator i rozpuszczalnik innych substancji; u艂atwia rozprowadzenie produktu na sk贸rze, a jednocze艣nie chroni j膮 przed wysychaniem;

methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano) – filtr UV chroni sk贸r臋 przed szkodliwym dzia艂aniem promieniowania UV; dozwolony w produktach kosmetycznych w ograniczonym st臋偶eniu (maks 10%),

cetyl alcohol – emolient, nawil偶acz,

potassium cetyl phosphate – emulgator,

butylene glycol – sk艂adnik odpowiadaj膮cy za utrzymanie wilgoci, rozpuszczalnik,

bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine – filtr UV, chroni膮cy sk贸r臋 przed szkodliwym wp艂ywem promieniowania s艂onecznego,

glycerin – gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

isododecane – sk艂adnik zmi臋kczaj膮cy; emolient, pochodna parafiny (substancja ropopochodna); mo偶e dzia艂a膰 komedogennie (zapycha膰 pory, tworzy膰 zask贸rniki); u艂atwia aplikacj臋 produktu; nawil偶a i dodaje blasku; sk艂adnik u艂atwiaj膮cy rozprowadzenie kosmetyku na sk贸rze,

1,2-hexanediol – konserwant,

ethylhexyl triazone 鈥 filtr organiczny (chemiczny) nowej generacji, chroni sk贸r臋 przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym w zakresie UVB i s艂abo UVA II kr贸tkiego,

cannabis sativa (hemp) seed oil – olej z nasion konopii siewnych, emolient t艂usty; tworzy na sk贸rze film, kt贸ry ogranicza nadmierne odparowywanie wody z nask贸rka (dzia艂a po艣rednio nawil偶aj膮co); chroni sk贸r臋 przed czynnikami zewn臋trznymi, wp艂ywa na odbudow臋 p艂aszcza hydrolipidowego sk贸ry; jest bogatym 藕r贸d艂em wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, kt贸re bior膮 udzia艂 syntezie niekt贸rych zwi膮zk贸w np. sk艂adnik贸w cementu mi臋dzykom贸rkowego oraz substancji istotnych w przebiegu stanu zapalnego, podzia艂ach kom贸rkowych, czy metabolizmie lipid贸w i aminokwas贸w; stosowany w preparatach do piel臋gnacji sk贸ry ma dzia艂anie nat艂uszczaj膮ce, wyg艂adzaj膮ce, zmi臋kczaj膮ce, powszechnie stosowany we wszystkich rodzajach kosmetyk贸w, g艂贸wnie do sk贸ry tr膮dzikowej i problematycznej,

maris aqua (sea water) – woda morska,聽ma dzia艂anie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwzmarszczkowe, mineralizuj膮ce, rozja艣niaj膮ce, goj膮ce, 艣ci膮gaj膮ce i napinaj膮ce, zw臋偶a pory sk贸ry, pomaga w ich oczyszczaniu, matuje, kondycjonuje sk贸r臋, pomocna w leczeniu tr膮dziku,

lonicera caprifolium (honeysuckle) flower extract – ma w艂a艣ciwo艣ci antydrobnoustrojowe, przeciwzapalne i bakteriob贸jczo,

lonicera japonica (honeysuckle) flower extract – dzia艂a bakteriob贸jczo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie; koi, 艂agodzi podra偶nienia, od艣wie偶a, wyg艂adza i napina,

olea europaea (olive) leaf extract – 聽ekstrakt z li艣ci oliwki europejskiej; dzia艂anie antybakteryjne i przeciwwirusowe; regeneruje, nawil偶a, ponadto dzia艂a koj膮co, wyg艂adzaj膮co i przeciwzapalnie; zawiera silne przeciwutleniacze, naturalnie chroni膮ce sk贸r臋 przed szkodliwym dzia艂aniem wolnych rodnik贸w, neutralizuje procesy starzenia; przyspiesza leczenie ran, oparze艅, wyprysk贸w, zmian tr膮dzikowych; stymuluje bliznowacenie sk贸ry i zmienia struktur臋 blizn (np. rozst臋p贸w, blizn potr膮dzikowych) – wyg艂adzenie i zmniejszenie ich przebarwienia; stymuluje kr膮偶enie i dzia艂a przeciwobrz臋kowo – profilaktyka i leczenie cellulitu; zmniejsza obrz臋ki pod oczami, rewitalizuje dojrza艂膮, zniszczon膮 sk贸r臋,

porphyridium cruentum extract – ekstrakt z alg czerwonych, substancja nawil偶aj膮ca sk贸r臋; ma silne dzia艂anie antyoksydacyjne, antypodra偶nieniowe i redukuj膮ce objawy stan贸w zapalnych; chroni kom贸rki sk贸ry przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, dzia艂a foto-protekcyjnie i immuno-protekcyjnie; zmniejsza sk艂onno艣膰 do podra偶nie艅 i jednocze艣nie redukuje zaczerwienia b臋d膮ce ich wynikiem; wyp艂yca zmarszczki, redukuj膮c ich d艂ugo艣膰 i g艂臋boko艣膰, pe艂ni funkcj臋 naturalnego filtra anty-UVA; jest to sk艂adnik fotostabilny, odporny zar贸wno na 艣wiat艂o s艂oneczne, jak i na wysok膮 temperatur臋; dzia艂a na 2 sposoby: – bezpo艣redni – absorbuje, czyli poch艂ania, promieniowanie UVA, – po艣redni – zawiera substancje o w艂a艣ciwo艣ciach antyoksydacyjnych (4-deoksygadusol), zwalczaj膮ce wolne rodniki generowane przez promieniowanie UVA,

ascorbic acid – witamina C, dzia艂anie antyoksydacyjne, stymulacja kolagenu, uj臋drnienie sk贸ry,

ziziphus jujuba seed extract – ekstrakt z owoc贸w jujuby pospolitej, przywraca i utrzymuje j臋drno艣膰 i elastyczno艣膰 sk贸ry, remodeluje struktur臋 sk贸ry co w efekcie zapobiega jej starzeniu si臋,

tocopherol – witamina E, przeciwutleniacz, nawil偶a, odbudowuje sk贸r臋, zapobiega utlenianiu si臋 cennych olei w produkcie,

dimethicone – silikon rozpuszczalny w wodzie; tworzy na powierzchni sk贸ry film, lecz nie powoduje zask贸rnik贸w,

polysilicone-11 – substancja filmotw贸rcza, tworzy ci膮g艂y film na powierzchni sk贸ry, kt贸ry zapobiega nadmiernej utracie wody, w ten spos贸b po艣rednio nawil偶a,

acrylates/C12-22 alkyl methacrylate copolymer – substancja b艂onotw贸rcza, idealnie sprawdza si臋 w kremach przeciws艂onecznych,

carbomer – karbomer, regulator lepko艣ci; wed艂ug organizacji non profit EWG (Environmental Working Group) karbomery s膮 nietoksyczne i nie ulegaj膮 bioakumulacji; jednak niekt贸re instytucje, np. Europejska Agencja Chemikali贸w, umieszczaj膮 te polimery na listach makrodrobin plastiku; wed艂ug tej klasyfikacji mog膮 szkodzi膰 przyrodzie,

decyl glucoside 鈥 jedna z 艂agodniejszych substancji myj膮cych, dzia艂a tak偶e jako emulgator, pomagaj膮c po艂膮czy膰 faz臋 wodn膮 z olejow膮 i stworzy膰 tym samym emulsj臋,

tromethamine – substancja stosowana w kosmetykach piel臋gnacyjnych jako regulator pH; wykazuje odczyn zasadowy, dzi臋ki czemu umo偶liwia regulacj臋 zbyt kwa艣nego pH produkt贸w; wykazuje r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci maskuj膮ce zapachy surowc贸w,

hydroxypropyl methylcellulose聽– hypromeloza; hydroksypropylometyloceluloza; pochodna celulozy, czyli zwi膮zku nale偶膮cego do w臋glowodan贸w, u偶ywana jest w przemy艣le farmaceutycznym mi臋dzy innymi jako substancja pomocnicza i wype艂niaj膮ca,

pullulan – polimer, substancja zag臋szczaj膮ca,

arginine –聽arginina w kosmetykach zosta艂a szczeg贸lnie doceniona ze wzgl臋du na swoje silne zdolno艣ci nawil偶aj膮ce, jest aminokwasem, kt贸ry nie tylko wzmacnia barier臋 hydrolipidow膮, ale tak偶e, przenikaj膮c g艂臋bokie warstwy sk贸ry w艂a艣ciwej, przemienia si臋 w mocznik, a wi臋c staje si臋 humektantem odpowiedzialnym za optymalny poziom nawodnienia, rekomendowana jest szczeg贸lnie przy piel臋gnacji sk贸ry bardzo suchej oraz przy leczeniu sk贸ry atopowej, przyczynia si臋 do: 艂agodzenia podra偶nie艅, przyspieszenia gojenia si臋 ran, dog艂臋bnego nawil偶ania sk贸ry, pobudzania syntezy kolagenu, a wi臋c uelastycznienia sk贸ry, ukojenia i przyspieszenia procesu leczenia sk贸ry suchej, podra偶nionej i atopowej,

maltodextrin – maltodekstryna, poprawia i utrzymuje konsystencj臋 kosmetyk贸w emulsyjnych, krem贸w, balsam贸w, mleczek oraz zawiesinowych, np. podk艂ad贸w do makija偶u, zapobiega wytr膮caniu i osadzaniu pigment贸w i innych substancji nierozpuszczalnych, pere艂ek, mikropere艂ek; ma w艂a艣ciwo艣ci od偶ywiaj膮ce sk贸r臋, jest filmotw贸rczy i wyg艂adzaj膮cy,

coco-glucoside – glukozyd kokosowy, niejonowy 艣rodek powierzchniowo czynny, kt贸ry mo偶e by膰 u偶ywany jako 艣rodek pianotw贸rczy, od偶ywka lub emulgator,

polyglutamic acid – polimer kwasu glutaminowego; naturalnie wyst臋puje w sfermentowanych nasionach soi; kwas poliglutaminowy tworzy na powierzchni sk贸ry delikatny film, ograniczaj膮cy nadmiern膮 utrat臋 wody z nask贸rka; skutecznie utrzymuje wilgo膰 w sk贸rze, podnosz膮c poziom nawil偶enia; ma podobne dzia艂anie do kwasu hialuronowego, sk艂adniki te wzajemnie si臋 dope艂niaj膮; PGA uelastycznia sk贸r臋 i ma w艂a艣ciwo艣ci przeciwzmarszczkowe,

lactobacillus ferment – sk艂adnik probiotyczny, kt贸ry wp艂ywa na wzmocnienie mikrobiomu sk贸ry i przywraca jego r贸wnowag臋, dzi臋ki czemu zwi臋ksza odporno艣膰 na dzia艂anie czynnik贸w zewn臋trznych i ogranicza rozw贸j innych mikroorganizm贸w patogennych; wykazuje szerokie spektrum dzia艂ania antybakteryjnego poprzez zakwaszanie 艣rodowiska, a tak偶e poprzez produkcj臋 peptyd贸w przeciwdrobnoustrojowych; mo偶e stanowi膰 naturaln膮 alternatyw臋 dla konserwant贸w; wykazuje r贸wnie偶 dzia艂anie piel臋gnacyjne 鈥 nawil偶aj膮ce, przeciwzapalne, zmniejszaj膮ce wra偶liwo艣膰 sk贸ry i reguluj膮ce prac臋 gruczo艂贸w 艂ojowych,

pentylene glycol – glikol pentylenowy, poprawia poziom nawodnienia sk贸ry (jest humektantem),

tricalcium phosphate – fosforan wapnia, zmniejsza widoczno艣膰 zmarszczek, widocznie napina i uj臋drnia sk贸r臋, zwi臋ksza elastyczno艣膰 sk贸ry,

fructan – polisacharyd wykorzystywany w kosmetykach do sk贸ry i w艂os贸w 鈥 daje uczucie wyg艂adzenia; tworzy na powierzchni sk贸ry film, kt贸ry ogranicza nadmierne odparowywanie wody z nask贸rka; poprawia poziom nawil偶enia (wi膮偶e wod臋), dzia艂a przeciwzapalnie i 艂agodz膮co; jest tak偶e prebiotykiem, czyli wp艂ywa na wzmocnienie mikrobiomu sk贸rnego, dzi臋ki czemu zwi臋ksza odporno艣膰 na dzia艂anie czynnik贸w i patogen贸w zewn臋trznych; u艂atwia rozprowadzanie,

disodium lauryl sulfosuccinate – hydrotrop, substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy klarowno艣ci,

hydroxyethylcellulose – zag臋stnik,

propylene glycol – glikol propylenowy, rozpuszczalnik, zalicza si臋 te偶 do nawil偶aczy, u艂atwia transport innych substancji w g艂膮b sk贸ry, mo偶e powodowa膰 podra偶nienia, je偶eli nak艂adany jest na sk贸r臋 zmienion膮 chorobowo,

xanthan gum – zag臋stnik,

citric acid – kwas cytrynowy, naturalny konserwant, regulator pH,

ethylhexylglycerin – konserwant,

algin – ma dzia艂anie filmotw贸rcze, okluzyjne – hamuje odparowywanie wody ze sk贸ry i w艂os贸w dzi臋ki czemu poprawia nawil偶enie; cz臋sto stosowany jako sk艂adnik masek algowych w gabinetach kosmetycznych,

calcium gluconate – humektakt,聽dzia艂a przeciwzapalnie; sk艂adnik wykorzystywany w leczeniu poparze艅, zawarto艣膰 wapnia pozwala zachowa膰 napi臋cie i nawil偶enie sk贸ry; wspomaga witamin臋 C w syntezie w艂贸kien kolagenowych; dzia艂a koj膮co na podra偶nion膮 sk贸r臋, ogranicza powstawanie stan贸w zapalnych,

phenoxyethanol – konserwant, pisa艂am o nim tutaj,

parfum (fragrance) – kompozycja zapachowa,

benzyl salicylate – salicylan benzylu, sk艂adnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciws艂oneczny, maskuje niepo偶膮dane zapachy innych sk艂adnik贸w kosmetyku, poch艂ania r贸wnie偶 promienie UV, dzi臋ki czemu kosmetyki d艂u偶ej zachowuj膮 艣wie偶o艣膰,

linalool聽鈥 sk艂adnik kompozycji zapachowej o dzia艂aniu antyseptycznym i przeciwbakteryjnym, imituje zapach konwalii,

limonene聽鈥 limonen, sk艂adnik kompozycji zapachowej, imituje zapach sk贸rki cytrynowej, potencjalny alergen,

phenethyl alcohol – alkohol fenyloetylowy; hamuje rozw贸j bakterii oraz maskuje lub zmniejsza nieprzyjemny zapach na sk贸rze,

citronellol 鈥 cytronelol,聽bezbarwny zwi膮zek organiczny o zapachu r贸偶y lub geranium,

CI 42090 (FD&C Blue No. 1) – niebieski barwnik; b艂臋kitu brylantowego nie mo偶na stosowa膰 w kosmetykach przeznaczonych do okolic oczu; zaleca si臋 tak偶e unikanie tej substancji dzieciom oraz osobom chorym na choroby uk艂adu pokarmowego czy uczulonym na salicylany; kosmetyk贸w barwionych b艂臋kitem brylantowym nie powinny tak偶e stosowa膰 osoby o sk贸rze alergicznej, wra偶liwej i atopowej; wykazuje zdolno艣膰 do wywo艂ywania reakcji alergicznych u os贸b z istniej膮c膮 wcze艣niej umiarkowan膮 astm膮; kobiety w ci膮偶y nie powinny stosowa膰 produkt贸w z t膮 substancj膮 w sk艂adzie.

Podsumowanie: Jak widzicie, sk艂ad jest taki “fifty-fifty”. Z jednej strony aplikacja Clean Beauty wyszukuje do艣膰 poka藕n膮 ilo艣膰 substancji kontrowersyjnych, z drugiej mamy bardzo ciekaw膮 i sensown膮 kompozycj臋 sk艂adnik贸w aktywnych, kt贸re nawil偶aj膮, koj膮 i uj臋drniaj膮 sk贸r臋. Na mojej twarzy si臋 sprawdzi艂, mimo tego, 偶e cer臋 mam jak najbardziej kapry艣n膮. Zu偶yj臋 drugi s艂oiczek, jednak nie mam stuprocentowej pewno艣ci, czy do tego kremu wr贸c臋. Moo偶e.