htc #oatme (recenzja)

My艣la艂am, 偶e nigdy nie wyko艅cz臋 tej maski. Szczerze powiedziawszy nawet nie pami臋tam dok艂adnie kiedy j膮 kupi艂am, ale dobry rok? Temu? S艂u偶y艂a mi jako produkt nie tylko do w艂os贸w, ale i maska do twarzy (xd), ale o tym p贸藕niej. Zapisa艂a si臋 w mojej pami臋ci jako dobrze od偶ywiaj膮ca, o niezbyt przyjemnym zapachu maska proteinowa. Dzisiaj kr贸ciutko czy warto.

Kilka s艂贸w ode mnie: Bra艂am t臋 mask臋 w ciemno. By艂am akurat po drastycznym rozja艣nianiu w艂os贸w (do praktycznie bia艂ych) i moje ostatnie kom贸rki m贸zgowe zgodnie stwierdzi艂y, 偶e po rozja艣nianiu jedyne, czego potrzebuj膮 moje w艂osy to… proteiny! Maska nie przeci膮偶a艂a moich kosmyk贸w (jak to stety niestety zdarza si臋 wi臋kszo艣ci produktom o bardziej tre艣ciwym sk艂adzie), natomiast jej konsystencja wydawa艂a mi si臋 bardzo nietypowa. Zbita? Nieco utrudniaj膮ca aplikacj臋, ale w艂osy poddawa艂y si臋 sk艂adnikom aktywnym bardzo szybko, wi臋c nie by艂 to jaki艣 problem. Wspomina艂am wcze艣niej, 偶e maska l膮dowa艂a od czasu do czasu na mojej… twarzy. A tak. Uzna艂am, 偶e spr贸buj臋 (i dzi臋ki Bogu nic mnie nie zapcha艂o, a efekt by艂 bardzo zadowalaj膮cy – zmi臋kczona sk贸ra, widocznie wyg艂adzona). Nikogo do niczego nie namawiam, zw艂aszcza, 偶e stosowanie kosmetyk贸w nie w zgodzie z ich przeznaczeniem to pewien rodzaj hazardu, aczkolwiek jak jeste艣 odwa偶nx, 艣mia艂o. Lol.

Od producenta: HAIRY TALE COSMETICS Oatme – proteinowa maska do w艂os贸w o ka偶dej porowato艣ci zawiera zestaw protein ro艣linnych: owsiane, pszeniczne, ry偶owe, a tak偶e m膮k臋 owsian膮, kt贸ra jest dodatkowym 藕r贸d艂em protein, a do tego buduje unikatow膮 konsystencj臋 owsianki! Ekstrakt z owsa jest naturalnym przeciwutleniaczem i zapewnia pasmom ochron臋. W nowej formule do sk艂adu dodany zosta艂 naturalny konserwant z rzodkwi Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate. Maska Oatme doskonale sprawdzi si臋 do piel臋gnacji w艂os贸w o ka偶dej porowato艣ci, sk艂onnych do utraty obj臋to艣ci. Apetyczny, delikatny zapach owsianki z rabarbarow膮 nut膮 uprzyjemni ka偶dy w艂osing庐. Nasze kosmetyki s膮 biodegradowalne, co oznacza, i偶 nie zanieczyszczaj膮 艣rodowiska. S膮 bezpieczne dla dr贸g wodnych, zwierz膮t i ro艣lin.

Spos贸b u偶ycia: nanie艣 niewielk膮 porcj臋 produktu na umyte, mokre w艂osy, delikatnie rozczesz lub wgnie膰. Pozostaw na w艂osach 2-20 minut, obficie sp艂ucz. UWAGA: przechowuj w temperaturze od 10 潞C do 25 潞C. Ciemnienie maski jest zjawiskiem naturalnym i wynika z wysokiej zawarto艣ci sk艂adnik贸w naturalnych.

Estetyka opakowania: Wy wiecie, 偶e ja totalnie przepad艂am na punkcie grafik HTC. Przepi臋kna jest ta maska.

Zapach: Tu ju偶 艣rednio przypad艂 do mojego gustu, a to dlatego, 偶e by艂a dla mnie zbyt… s艂odka? Nie wiem czy to dobre okre艣lenie, ale najwidoczniej nie przepadam za zapachem owsianki.

Sk艂ad: aqua – woda,

cetearyl alcohol 鈥 emolient, wyg艂adzacz, zmi臋kczacz,

dicaprylyl ether 鈥 eter dikaprylowy, suchy emolient, tworzy warstw臋 okluzyjn膮 (film) na sk贸rze / w艂osach, kondycjonuje, czyli zmi臋kcza i wyg艂adza sk贸r臋 i w艂osy, mo偶e zapycha膰 pory i tworzy膰 zask贸rniki, w kosmetyku pe艂ni funkcj臋 rozpuszczalnika, dobrze si臋 rozprowadza, poprawia aplikacj臋 kosmetyku,

behentrimonium methosulfate 鈥 tensyd, substancja antystatyczna, p贸艂syntetyczny sk艂adnik pochodny od oleju z nasion rzepaku, stosowany w produktach do piel臋gnacji w艂os贸w, jego zadaniem jest zmi臋kcza膰, u艂atwia膰 rozczesywanie i zapobiega膰 elektryzowaniu si臋 w艂os贸w, jest r贸wnie偶 substancj膮 aktywnie myj膮c膮, odpowiedzialn膮 za gruntowne oczyszczanie sk贸ry i w艂os贸w,

polyglyceryl-2 stearate – emolient t艂usty, tworzy ochronny i nat艂uszczaj膮cy film na powierzchni sk贸ry i w艂os贸w, kt贸ry kondycjonuje, zmi臋kcza i wyg艂adza powierzchni臋; ma r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz, jest substancj膮 pianotw贸rcz膮 i myj膮c膮 oraz zdoln膮 do tworzenia miceli w produktach z anionowymi surfaktantami; podwy偶sza lepko艣膰,

glyceryl stearate se 鈥 stearynian gliceryny, stabilizuje emulsj臋,

bis-(isostearoyl/oleoyl isopropyl) dimonium methosulfate 鈥 kondycjoner,

stearyl alcohol 鈥 alkohol stearylowy, alkohol t艂uszczowy, emolient, znajduje si臋 w olejach i t艂uszczach; umo偶liwia powstanie emulsji, nawil偶a, nat艂uszcza,

hydrolyzed wheat protein – hydrolizowane bia艂ko pszenicy, bursztynowy p艂yn o s艂abym, charakterystycznym zapachu, rozpuszcza si臋 w wodzie i alkoholu; jego pH wynosi 7鈥8 i pozostaje stabilne w 艣rodowisku o kwasowo艣ci poni偶ej 9 i temperaturze nie wy偶szej ni偶 80掳C; jest substancj膮 bogat膮 w cystein臋, co daje jej nieocenione w艂a艣ciwo艣ci w piel臋gnacji w艂os贸w; wi膮zania dwusiarczkowe, kt贸re 艂膮cz膮 艂a艅cuchy keratyny, mog膮 zosta膰 uszkodzone na przyk艂ad na skutek inwazyjnych zabieg贸w fryzjerskich; cysteina odbudowuje je, przyczyniaj膮c si臋 do wzmocnienia i zwi臋kszenia elastyczno艣ci w艂os贸w; hydrolizat bia艂ka pszenicy wykazuje synergi臋 z 艂agodz膮cymi surfaktantami; pomaga niwelowa膰 podra偶nienia, kt贸re mog膮 si臋 pojawia膰 po u偶yciu silnych detergent贸w; ma w艂a艣ciwo艣ci filmotw贸rcze, dzi臋ki czemu chroni nask贸rek i w艂osy przed utrat膮 wody,

hydrolyzed rice protein – hydrolizat protein ry偶u, substancja filmotw贸rcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie; jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w nask贸rku, dzi臋ki czemu nawil偶a, a tak偶e kondycjonuje, czyli zmi臋kcza i wyg艂adza sk贸r臋; stosowana jest w preparatach myj膮cych w celu ograniczenia potencjalnego dzia艂ania dra偶ni膮cego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. sodium laureth sulfate; ze wzgl臋du na du偶y rozmiar cz膮steczki nie penetruje w g艂膮b sk贸ry, pozostaj膮c na powierzchni; wykazuje doskona艂e powinowactwo do powierzchni sk贸ry, w艂os贸w i paznokci; substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie si臋 w艂os贸w,

hydrolyzed oats – hydrolizowane proteiny owsa, pozyskiwane z ziarna owsa; zawieraj膮 mi臋dzy innymi gluten, aminokwasy takie jak: glutamin臋 czy prolin臋; przenikaj膮 przez warstw臋 rogow膮 sk贸ry i 艂uski w艂osa, a偶 do jego korzenia, gdzie wi膮偶膮 wod臋, dzi臋ki czemu po艣rednio nawil偶aj膮 w艂osy i sk贸r臋,

avena sativa (oat) kernel extract – wyci膮g z nasion owsa, Filtr UV, poch艂aniacz UV, przeciwutleniacz, antyoksydant, substancja antyseptyczna, przeciwzapalna, koj膮ca, 艂agodz膮ca, wzmacniaj膮ca naczynia krwiono艣ne, ochronna, od偶ywcza, przeciw艂ojotokowa, przeciwzmarszczkowa, zmi臋kczaj膮ca,

avena sativa kernel flour – m膮ka owsiana, substancja z艂uszczaj膮ca, zag臋szczaj膮ca,

kaempferia galanga root extract – ekstrakt z korzenia galangal, przypominaj膮cego ro艣lin臋 imbiro-podobn膮; jego wysoka zawarto艣膰 olejk贸w eterycznych (charakteryzuj膮cych si臋 艣wie偶ymi, cytrusowo-偶ywicznymi nutami) sprawia, 偶e stosowany jest w przemy艣le perfumeryjnym, a wdychanie ich powoduje popraw臋 nastroju i koncentracji, u艂atwia medytacj臋 i niweluje zm臋czenie psychiczne; co ciekawe w Papui Nowej Gwinei k艂膮cze tej ro艣liny stanowi艂o surowiec do sporz膮dzania wyrob贸w psychoaktywnych i afrodyzyjnych, by艂o tak偶e wykorzystywane podczas ceremonii z magicznymi ro艣linami i grzybami,

hydrolyzed jojoba esters 鈥 hydrolizowane estry z jojoby, emulgator, emulsyfikator, substancja kondycjonuj膮ca, stabilizator emulsji, substancja filmotw贸rcza, wzmacniacz zapachu,

euconostoc/radish root ferment filtrate – naturalny konserwant powstaj膮cy w procesie fermentacji rzodkwi;

benzyl alcohol 鈥 sk艂adnik kompozycji zapachowej, potencjalny alergen,

tocopherol 鈥 witamina E, przeciwutleniacz, nawil偶a, odbudowuje sk贸r臋, zapobiega utlenianiu si臋 cennych olei w produkcie,

parfum – kompozycja zapachowa,

dehydroacetic acid – konserwant,

sodium benzoate – benzoesan sodu, konserwant dopuszczony do produkcji kosmetyk贸w naturalnych,

citric acid 鈥 kwas cytrynowy, naturalny konserwant, regulator pH,

hexyl cinnamal 鈥 sk艂adnik kompozycji zapachowej, imituje zapach ja艣minu, potencjalny alergen.

Podsumowanie: Ciekawy produkt z jeszcze ciekawszym sk艂adem. Ciekawe czy sk艂adnik zapachowy, z kt贸rym si臋 nie polubi艂am to ten nieszcz臋sny sproszkowany galangal. Czy偶by naturalna reakcja obronna przed czarami HTC? ;>