Kosmetyki Anwen: Mint It Up

Hej! Prawdopodobnie b臋d臋 ostatni膮 w艂osomaniaczk膮, kt贸ra wypowiada si臋 na temat tego szamponu, ale lepiej p贸藕no ni偶 wcale. Produkt, z kt贸rym dzi艣 do Was przychodz臋 to rzecz nie byle jaka, a Qltowy KOSMETYK 2018, wi臋c co艣 jest na rzeczy, nie powiecie, 偶e nie. Czy zaprzyja藕ni艂am si臋 z szamponem peelinguj膮cym od Anwen, czy te偶 wi臋cej ju偶 do niego nie wr贸c臋? Zapraszam do czytania.

S艂owem wst臋pu: Nie ukrywam, 偶e do艣膰 p贸藕no zabra艂am si臋 za testowanie produkt贸w Anwen, zwa偶ywszy, 偶e sama w艂osomaniaczk膮 jestem od 2012 i o wspominanych kosmetykach wiedzia艂am praktycznie od samego pocz膮tku. Sk膮d ta obsuwa? Sama nie wiem. Z pewno艣ci膮 nie z powodu sceptycyzmu, gdy偶 Annie mog艂abym odda膰 w opiek臋 ka偶dy pojedynczy w艂os na swojej g艂owie.

Estetyka opakowania: Czapki z g艂贸w. Kto jak kto, ale ANWEN doskonale wykorzysta艂a mo偶liwo艣ci wsp贸艂czesnego package designu. Produkty kr贸lowej w艂osomaniaczek s膮 mega mi艂e dla oka. Nie za bardzo eleganckie, ale te偶 nie podchodz膮 pod typowe opakowania, kt贸re widzimy w sieci贸wkach typu Hebe czy Rossmann.

Sk艂ad: aqua – woda,

sodium laureth sulfate – silny detergent,

cocamidopropyl betaine – 艂agodna substancja myj膮ca, pianotw贸rcza, pochodna oleju kokosowego; poprawia tak偶e konsystencj臋 kosmetyku i jako艣膰 piany; pozyskuje si臋 j膮 z naturalnych surowc贸w (olej kokosowy), wykazuje dobre w艂a艣ciwo艣ci pianotw贸rcze oraz przeciwbakteryjne, wra偶liwe osoby cocamidopropyl betaine mo偶e uczula膰, wywo艂ywa膰 podra偶nienia sk贸ry g艂owy i wzmo偶one wypadanie w艂os贸w, na polskich stronach internetowych mo偶na znale藕膰 informacj臋 o tym, 偶e jest to delikatny 艣rodek – nikt nie wspomina o badaniach ameryka艅skiej organizacji American Contact Dermatits Society i o problemie alergiczno艣ci betainy kokamidopropylowej; je偶eli wyst臋puje samodzielnie w produkcie w贸wczas nie jest szkodliwy, jednak偶e w po艂膮czeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie sk贸ry, 艂upie偶, wypryski na sk贸rze ow艂osionej i alergiczne zapalenie sk贸ry,

urea – mocznik, ma zastosowanie w produktach kondycjonuj膮cych do sk贸ry suchej i szorstkiej, z przymieszkowym zapaleniem sk贸ry; w niskich st臋偶eniach do 10% dzia艂a zmi臋kczaj膮co i nawil偶aj膮co, w wy偶szych ma zdolno艣膰 z艂uszczania nask贸rka, jego wysokie st臋偶enia mo偶na spotka膰 w preparatach do st贸p likwiduj膮cych zrogowacenia; dzia艂a tak偶e buforuj膮co na odczyn pH kosmetyk贸w, pe艂ni rol臋 konserwantu, zabezpiecza preparat przed nadka偶eniem bakteryjnym, np. przy wk艂adaniu palca do kosmetyku,

prunus armeniaca (apricot) seed powder – puder z pestek moreli, substancja 艣cieraj膮ca stosowna w peelingach,

acrylates copolymer – przed艂u偶a trwa艂o艣膰 kosmetyku, poprawia konsystencj臋, zostawia film na w艂osach, zmi臋kcza je i wyg艂adza,

propanediol – glikol ro艣linny, dzi臋ki ma艂ej cz膮steczce z 艂atwo艣ci膮 wnika w g艂膮b nask贸rka, poprawiaj膮c poziom jego nawil偶enia,

polysorbate 20 – stosowany jako emulgator lub w preparatach myj膮cych jako 艂agodny detergent,

dipotassium glycyrrhizate – sk艂adnik nawil偶aj膮cy, penetruje w g艂膮b sk贸ry, 艂agodzi podra偶nienia, redukuje obrz臋ki, zmniejsza zaczerwienienie sk贸ry i wzmacnia naczynia krwiono艣ne, jest silnym antyoksydantem, hamuje dzia艂anie hialuronidazy, enzymu rozk艂adaj膮cego naturalny kwas hialuronowy w sk贸rze, kt贸ry odpowiada za j臋drno艣膰 i nawil偶enie sk贸ry, sk艂adnik przeciwzmarszczkowy, zapobiega starzeniu sk贸ry, ma dzia艂anie antyalergiczne, 艂agodz膮ce objawy alergii, wzmacnia funkcje obronne sk贸ry przed czynnikami zewn臋trznymi, przy ma艂o nasilonych zmianach mo偶e zast臋powa膰 leki steroidowe- hydrokortyzon, dzia艂a antyhistaminowo, wspomaga leczenie zmian atopowych sk贸ry, egzemy, dermatozy i 艂uszczyc臋, przy艣piesza gojenie ran, drobnych uszkodze艅 sk贸ry i wyprysk贸w, wspomaga walk臋 z tr膮dzikiem, zmniejsza produkcj臋 sebum, dzia艂a przeciw艂ojotokowo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antygrzybicznie, zmniejsza aktywno艣膰 melanocyt贸w, kom贸rek produkuj膮cych br膮zowy barwnik, zapobiegaj膮c przebarwieniom sk贸ry, dzia艂a depigmentacyjnie i wspomaga inne substancje rozja艣niaj膮ce przebarwienia, polecany do sk贸r problematycznych i wra偶liwych, zar贸wno t艂ustych, tr膮dzikowych, naczynkowych jak i suchych oraz starzej膮cych si臋, r贸wnie偶 w produktach do sk贸ry g艂owy, 艂agodzi sw臋dzenie i 艂upie偶,

bacillus ferment – substancja stosowana w peelingach enzymatycznych, z艂uszcza wierzchni膮 warstw臋 nask贸rka, niszczy spoisto艣膰 kom贸rkow膮 z艂uszczanych kom贸rek, dzi臋ki czemu sk贸ra mo偶e odnawia膰 si臋 szybciej,

glycerin – gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

propylene glycol – substancja nawil偶aj膮ca, filmotw贸rcza i rozpuszczalnik,

cetrimonium chloride – s贸l amoniowa IV-rz臋dowa, zapobiega elektryzowaniu si臋 w艂os贸w,

polyquaternium-10 – jest doskona艂ym kationowym kondycjonerem do w艂os贸w i sk贸ry; mo偶e by膰 u偶ywany do wzmacniania uszkodzonych w艂os贸w, zwi臋ksza obj臋to艣膰 i jako艣膰 piany,

mentha piperita (peppermint) leaf oil – olejek z li艣ci mi臋ty pieprzowej, od艣wie偶a, koi, przynosi efekt ch艂odz膮cy, spowalnia przet艂uszczanie si臋 w艂os贸w, pomaga w walce z 艂upie偶em,

phenoxyethanol – sk艂adnik w formie cieczy, kt贸ry wyr贸偶nia si臋 mocnym, kwiatowym zapachem, nale偶y do grupy eter贸w, jest organicznym zwi膮zkiem chemicznym, lekko rozpuszcza si臋 w wodzie i jest stosowany jako 艣rodek konserwuj膮cy, kt贸ry przed艂u偶a czas przydatno艣ci kosmetyk贸w do u偶ycia, naturalnie wyst臋puje w zielonej herbacie, ale do kosmetyk贸w dodawany jest w wersji syntetycznej, powstaj膮cej w laboratoriach, wed艂ug wi臋kszo艣ci 藕r贸de艂, w ilo艣ci 1% jest bezpieczny, ale wok贸艂 tego sk艂adnika naros艂o mn贸stwo legend, nie m贸wi臋, 偶e nale偶y je lekcewa偶y膰, nie m贸wi臋 te偶, 偶e od dzi艣 macie omija膰 kosmetyki z tym sk艂adnikiem szerokim 艂ukiem… osobi艣cie uwa偶am, 偶e by艂am na tyle cz臋sto poddawana dzia艂aniu fenoksyetanolu przez ponad 20 lat 偶ycia, 偶e jeden kosmetyk w t臋 czy drug膮 stron臋 zbyt wiele nie zmieni, mimo to, producent kosmetyczny nie powinien wprowadza膰 konsumenta w b艂膮d i stylizowa膰 si臋 na minimalistyczn膮, 艣wiadom膮 mark臋, wrzucaj膮c do swoich kosmetyk贸w wysoce kontrowersyjne sk艂adniki, just saying,

ethylhexylglycerin – sk艂adnik, kt贸ry hamuje rozw贸j drobnoustroj贸w w kosmetyku gotowym, dzi臋ki czemu przed艂u偶a jego trwa艂o艣膰, dodatkowo wykazuje dzia艂anie nawil偶aj膮ce i wyg艂adzaj膮ce,

sodium hydroxide – regulator pH,

citric acid – kwas cytrynowy, regulator pH, w wy偶szych st臋偶eniach mo偶e dzia艂a膰 keratolitycznie i z艂uszcza膰 martwe kom贸rki nask贸rka, a tak偶e dzia艂a膰 rozja艣niaj膮co na sk贸r臋, wspomaga dzia艂anie antyoksydacyjne,

parfum – kompozycja zapachowa.

Zapach: 聽Przyjemnie mi臋towy, naturalny, nienachalny.

Dzia艂anie: Jest to tak zwany szampon-rypacz, nie ma si臋 co oszukiwa膰. Sodium laureth sulfate to bardzo silny detergent, wi臋c zadaniem opisywanego przeze mnie kosmetyku jest bez w膮tpienia dog艂臋bne oczyszczenie sk贸ry g艂owy. Mia艂am ju偶 wcze艣niej przyjemno艣膰 korzysta膰 z szamponu o podobnym dzia艂aniu, kt贸ry w przeciwie艅stwie do Mint It Up nie posiada艂 peelinguj膮cych drobinek. Mowa o Cliniscalp Purifying Scalp Cleanse CT – szamponie dro偶szym od Anwenowego, aczkolwiek wartego swojej ceny moim zdaniem.

Podsumowanie: Zacznijmy od tego, 偶e nie przepadam za peelingami do sk贸ry g艂owy w pierwszej kolejno艣ci. Produkt Anwen ma wiele zalet i swoje w艂asne grzeszki w postaci niemile przeze mnie widzianych sk艂adnik贸w. Je偶eli lubicie peelingowa膰 sk贸r臋 g艂owy czym艣 wi臋cej ni偶 peeling enzymatyczny, polecam sprawdzi膰. Osobi艣cie na razie zrobi臋 sobie od mi臋towego szamponu przerw臋.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *