olej rycynowy – w艂a艣ciwo艣ci

Ciekawi mnie, co przychodzi Wam jako pierwsze do g艂owy, kiedy widzicie dwa tytu艂owe s艂owa, a mianowicie „olej rycynowy”. Babcine porady urodowe? Nastoletnie pr贸by przyciemnienia i zag臋szczenia rz臋s? Jedyny znany Wam olej pe艂ni膮cy rol臋 mocarnego zawodnika w nat艂uszczaniu i zmi臋kczaniu strategicznych miejsc cia艂a? A mo偶e wszystko na raz? Niewa偶ne o czym pomy艣licie, olej rycynowy to prawdziwy Avenger w grze… zielonego pi臋kna (uwierzcie, chcia艂am napisa膰 „green beauty”).

Rycyna. To jeden z najstarszych 艣rodk贸w medycyny ludowej, stosowany jako 艣rodek przeczyszczaj膮cy. Spektrum jego dzia艂ania jest znacznie szersze, o czym przekona膰 mogli艣cie si臋 czytaj膮c niezbyt zach臋caj膮c膮 do czytania dalej zajawk臋.

Olej rycynowy sprawdza si臋 przede wszystkim w przemy艣le kosmetycznym – piel臋gnuje i od偶ywia sk贸r臋, sprawiaj膮c, 偶e staje si臋 ona promienna a tak偶e wzmacnia i nab艂yszcza w艂osy. Niech Was jednak nie zwiedzie pokusa, kt贸ra w 2011 roku doprowadzi艂a moje w艂osy do op艂akanego stanu (podgl膮d – klikacie na w艂asn膮 odpowiedzialno艣膰). Kiedy nie mia艂am poj臋cia o filarach w艂a艣ciwej piel臋gnacji w艂os贸w, a w sieci nie istnia艂y blogi wsp贸艂czesnych w艂osomaniaczych guru, jedyne nazwy olej贸w, na jakie mo偶na by艂o si臋 natkn膮膰 po wpisaniu w Google frazy „olejowanie”, to rycynowy, s艂onecznikowy i lniany. Nie wierz臋, 偶e pami臋tam te prehistoryczne czasy ani w fakt, 偶e niew膮tpliwie jestem jedn膮 z dinozaurowych w艂osomaniaczek. Blogerek, kt贸re przeciera艂y szlaki dla wsp贸艂czesnych influencerek. Tw贸rczy艅, kt贸re ryzykowa艂y id膮c i eksperymentuj膮c w ciemno, a tak偶e dziewczyn, kt贸re na w艂asnych kosmykach musia艂y zrozumie膰, 偶e olej rycynowy zdecydowanie nie nadaje si臋 do olejowania w艂os贸w na ca艂ej ich d艂ugo艣ci…

Otrzymywany z nasion r膮cznika pospolitego, olej rycynowy zawiera estry glicerynowe kwasu rycynolowego. T艂oczony na zimno dla cel贸w leczniczych, posiada g臋st膮 konsystencj臋 i bezbarwny (czasem jasno偶贸艂ty) odcie艅. Mo偶ecie dosta膰 go w ka偶dej aptece – ja swoj膮 butl臋 (pisz臋 butl臋, poniewa偶 gabaryt, kt贸ry naby艂am nie nale偶y do najpopularniejszych) kupi艂am bodaj偶e w Rossmannie. Olej ten wchodzi w sk艂ad myde艂, farb, kosmetyk贸w, ma艣ci, perfum, a nawet s艂odyczy.聽Jest tak偶e wykorzystywany do przed艂u偶enia trwa艂o艣ci pszenicy i ry偶u.

Tutaj ciekawostka, kiedy艣 – opr贸cz przyspieszania perystaltyki jelit – stosowano go r贸wnie偶 w celu przyspieszenia akcji porodowej u kobiet oczekuj膮cych dziecka. Inne zalety rycyny zosta艂y odkryte nieco p贸藕niej, a jej w艂a艣ciwo艣ci wykorzystano w kosmetologii.聽Dzi臋ki zdolno艣ciom nat艂uszczaj膮cym, regeneruj膮cym, wzmacniaj膮cym, 艂agodz膮cym i zmi臋kczaj膮cym rycyny u偶ywa si臋 do piel臋gnacji sk贸ry, paznokci oraz w艂os贸w. Ponadto, stosowana w postaci ciep艂ych ok艂ad贸w, potrafi z艂agodzi膰 b贸l g艂owy, brzucha i dokuczliwe b贸le krzy偶a. Systematyczne stosowanie olejku rycynowego na sk贸rki i paznokcie sprawia, 偶e staj膮 si臋 one wyg艂adzone, wzmocnione i bardziej elastyczne.

Je偶eli kiedykolwiek zmagali艣cie si臋 z dolegliwo艣ci膮, kt贸r膮 sama okre艣lam „morami” – uczuciem ci臋偶ko艣ci n贸g i przewlek艂ym b贸lem st贸p, olej rycynowy to majstersztyk. Doskonale nadaje si臋 do piel臋gnacji st贸p. 聽Olej rycynowy 艂agodzi podra偶nienia sk贸ry, przyspiesza gojenie si臋 ran i sprawia, 偶e sk贸ra szybciej regeneruje si臋 po oparzeniach.

Przesta艂am liczy膰 ile razy pytano si臋 mnie co robi臋 z rz臋sami i brwiami, 偶e s膮 takie „ciemne” i „d艂ugie”. Ot贸偶 ca艂y sekret polega nie na drogeryjnych specyfikach za ponad 5 dych, a na regularnym traktowaniu oleju rycynowego jako od偶ywki. Po wieczornej toalecie nak艂adam to ci臋偶kie mazid艂o na rz臋siska za pomoc膮 szczoteczki (po zu偶ytym tuszu do rz臋s). Do艣wiadczenie nauczy艂o mnie jednak, 偶eby nie przesadza膰 z ilo艣ci膮 – jak olej wp艂ynie Wam do oczu, p艂acz murowany. A jakby tego by艂o ma艂o b臋dziecie mie膰 zaburzony wzrok przez kilka minut, czego – jako astygmatyk – szczerze nienawidz臋. Na brwi aplikujemy podobnie – za pomoc膮 szczoteczki, lub po prostu palcami. Odradzam drugi spos贸b, poniewa偶 w艂oski na brwiach s膮 na tyle delikatne, 偶e palcem mo偶ecie je sobie os艂abi膰. I jeszcze jedno – je艣li spodziewacie si臋 natychmiastowych efekt贸w, musz臋 Was rozczarowa膰. Olej rycynowy wymaga rutyny, powtarzalno艣ci. To nie jest p贸艂produkt, kt贸ry dzia艂a jak za dotkni臋ciem czarodziejskiej r贸偶d偶ki. Potrzebuje czasu.

Ok, ale w ko艅cu co z tymi w艂osami? No c贸偶, olej rycynowy znacznie lepiej sprawdzi si臋 jako od偶ywka sk贸ry g艂owy (nacieranie powoduje, 偶e cebulki w艂osowe wzmacniaj膮 si臋 i lepiej funkcjonuj膮, u niekt贸rych mo偶na zaobserwowa膰 wi臋kszy naturalny przyrost w艂os贸w) ni偶 jako olej do olejowania. Rycyna 艣wietnie sprawdza si臋 jako booster od偶ywki do w艂os贸w – wystarczy po艂膮czy膰 go z od偶ywk膮 / mask膮, kt贸r膮 posiadacie w 艂azience albo (uwaga, zabrzmi臋 jak babcia) z 偶贸艂tkiem jaja i naft膮 kosmetyczn膮. Pami臋tajcie, 偶eby tak膮 mask臋 sp艂ukiwa膰 zimn膮 wod膮 – no chyba, 偶e chcecie sko艅czy膰 jak 15-letnia ja z jajecznic膮 we w艂osach. Nie ma nic gorszego ni偶 pr贸ba wyp艂ukania 艣ci臋tego jajka z kosmyk贸w. Albo nie, czekajcie, jest. Zapach zgni艂ego jaja we w艂osach, je艣li nie uda Wam si臋 ich odpowiednio doczy艣ci膰 za pierwszym razem…

Przejd藕my mo偶e do milszych zagwostek zwi膮zanych z opisywanym przeze mnie olejkiem. Stanowi on rol臋 istnego gamechangera je艣li chodzi o piel臋gnacj臋 twarzy. Doskonale sprawdza si臋 przy oczyszczaniu jej metod膮 OCM (Oil Cleansing Method). Mieszanka oczyszczaj膮ca jak膮 stosuj臋, opiera si臋 na bazie 艂膮czenia olejku rycynowego z *jojoba (mam cer臋 t艂ust膮) w proporcji 1:9. Powsta艂膮 mikstur臋 wmasowuj臋 w twarz i pozostawiam na 2-3 minuty, nast臋pnie usuwam za pomoc膮 r臋cznika zwil偶onego ciep艂膮 wod膮. Rycyna pomaga w leczeniu 艣wie偶ych blizn po tr膮dziku, zmniejszaj膮c je i rozja艣niaj膮c.

* w zale偶no艣ci od typu cery mo偶na te偶 u偶y膰 chocia偶by olejku migda艂owego (cera normalna) czy olejku z pestek winogron (sk贸ra sucha)

Reasumuj膮c… Mo偶na by pomy艣le膰, 偶e olej rycynowy to lek na ka偶de z艂o. Nic bardziej mylnego. Rycyna mo偶e uczula膰, dlatego przed zastosowaniem koniecznie wykonajcie pr贸b臋 uczuleniow膮. Olejku powinny unika膰 matki karmi膮ce i kobiety ci臋偶arne. Nie mo偶na r贸wnie偶 stosowa膰 gor膮cych ok艂ad贸w podczas miesi膮czki oraz w przypadku wyst臋powania stan贸w zapalnych narz膮d贸w wewn臋trznych w jamie brzusznej.聽Co do olejku marki Venus, kt贸ry widzicie na moich pi臋knych fotografiach produktowych – dos艂ownie ratowa艂 mi 偶ycie w momencie, kiedy ko艅czy艂 mi si臋 olej kokosowy (kt贸rego u偶ywam do piel臋gnacji cia艂a po k膮pieli). Produkt jest niezwykle wydajny, a do wydajno艣ci i utrudnie艅 ze zdenkowaniem przyczynia si臋 niew膮tpliwie solidna butelka, kt贸r膮 trzeba nie藕le 艣cisn膮膰, 偶eby cokolwiek wydoby膰. Dla jednych mo偶e to by膰 wada, dla innych atut (darmowy trening r臋ki). Mnie osobi艣cie fakt konieczno艣ci si艂owania si臋 z butelk膮 irytowa艂 niezmiernie, ale powinni艣cie by膰 przyzwyczajeni do tego, 偶e ka偶da forma niepotrzebnej aktywno艣ci fizycznej jest dla mnie ko艅cem 艣wiata.

Czy polecam? I tak i nie. Czy wr贸c臋? Nie wiem. Sajonara.