Produkty do piel臋gnacji CeraVe – gra warta 艣wieczki czy bullshit? | Pianka oczyszczaj膮ca

Pomys艂 na dzisiejsz膮 seri臋 wpad艂 mi do g艂owy totalnie randomowo. A w zasadzie podyktowany by艂 ostatnim sza艂em w艣r贸d u偶ytkownik贸w SoMe na punkcie produkt贸w marki CeraVe. Ich stosowaniem szczyc膮 si臋 osoby kreuj膮ce si臋 na “艣wiadomych” konsument贸w, “znaj膮cych” potrzeby swojej sk贸ry i rynek kosmetyczny na wylot. Postanowi艂am przyjrze膰 si臋 uwielbianym produktom i zrozumie膰 na czym polega ich fenomen. Z oczywistym za艂o偶eniem, 偶e prawdopodobnie chodzi tylko i wy艂膮cznie o udany marketing.

Wpisuj膮c fraz臋 “Jakie produkty CeraVe polecacie najbardziej” na Twitterze, mo偶emy spotka膰 si臋 z powtarzalnymi odpowiedziami. Polecane kosmetyki to przede wszystkim pianka oczyszczaj膮ca, balsam nawil偶aj膮cy (w szczeg贸lno艣ci polecany zim膮, co jest absolutn膮 g艂upot膮, ale o tym innym razem), spf (wiadomka), nawil偶aj膮cy krem pod oczy i kilka innych.

Pierwszy na tapet臋 wzi臋艂am 偶el-piank臋 oczyszczaj膮cy i to w艂a艣nie temu produktowi po艣wi臋c臋 dzisiejszy wpis.

Zapewnienia producenta: CeraVe Foaming Facial Cleanser pianka oczyszczaj膮ca do twarzy to 艂agodny produkt do demakija偶u, kt贸ry od艣wie偶a sk贸r臋. Jest idealny do cery t艂ustej i wra偶liwej. Ekskluzywny 偶el zmienia si臋 w lekk膮 piank臋, kt贸ra usuwa brud, nadmiar sebum i zanieczyszczenia, wzmacniaj膮c naturalne funkcje barierowe sk贸ry. Silna mieszanka trzech kluczowych ceramid贸w i kwasu hialuronowego przywraca sk贸rze niezb臋dne nawil偶enie, a niacynamid koi wszelkie podra偶nienia. Cera jest ukojona, czysta i zrewitalizowana. Odpowiedni dla cery normalnej i t艂ustej. Produkt bezzapachowy. Nie zatyka por贸w.

S艂owem wst臋pu: Ju偶 na pierwszy rzut oka 偶el ten wygl膮da jak jeden z produkt贸w, kt贸ry poleci艂aby mi dermatolo偶ka podczas “leczenia” mojego przypadku. Apteczna butelka, tragiczna oprawa graficzna sugeruj膮ca, 偶e mamy do czynienia z czym艣 w rodzaju kosmoceutyku. Takie produkty polecane s膮 przez specjalist贸w w momencie, gdy maj膮 uk艂ady i uk艂adziki z dystrybutorem, by czerpa膰 zysk za ka偶dy sprzedany produkt. Kiedy艣 furor臋 robi艂y Cetaphile, teraz czas na CeraVe. Przyjrzyjmy si臋 werdyktowi aplikacji Clean Beauty, o kt贸rej pisa艂am tutaj.

Sk艂ad: aqua / water – woda,

cocamidopropyl hydroxysultaine – syntetyczna, amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna; usuwa zanieczyszczenia ze sk贸ry i w艂os贸w; stabilizuje i poprawia jako艣膰 piany w produktach myj膮cych,

sodium lauroyl sarcosinate – syntetyczny detergent o dobrych w艂a艣ciwo艣ciach pianotw贸rczych; zwi膮zek uwa偶any za szkodliwy przede wszystkim ze wzgl臋du na sw贸j potencja艂 bycia zanieczyszczonym nitrozoaminami (zwi膮zkami rakotw贸rczymi); zwi膮zek ten nie powinien by膰 u偶ywany w kosmetyce i produktach higieny osobistej, w kt贸rych mog膮 si臋 tworzy膰 zwi膮zki N-nitrozowe,

propanediol – glikol ro艣linny do rozpuszczania kwas贸w; no艣nik substancji aktywnych i rozpuszczalnik kwas贸w oraz ekstrakt贸w ro艣linnych,

peg-150 pentaerythrityl tetrastearate – substancja pianotw贸rcza, stabilizuj膮ca i poprawiaj膮ca jako艣膰 piany, poprawia konsystencj臋 powoduj膮c wzrost lepko艣ci w preparatach myj膮cych, umo偶liwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyci膮gi ro艣linne, substancje t艂uszczowe,

peg-6 caprylic/ capric glycerides – substancja myj膮ca, emolient, emulgator, nawil偶a, wyg艂adza,

glycerin – gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

ceramide Np,聽ceramide Ap,聽ceramide Eop – ceramidy;聽naturalny sk艂adnik cementu mi臋dzykom贸rkowego warstwy rogowej nask贸rka (najbardziej zewn臋trznej warstwy sk贸ry); wp艂ywa na sp贸jno艣膰 i elastyczno艣膰 nask贸rka; chroni膮 sk贸r臋 przed dzia艂aniem czynnik贸w zewn臋trznych: zmniejszaj膮 utrat臋 wody, reguluj膮c jej zawarto艣膰 w warstwie rogowej, dzia艂aj膮 przeciwzmarszkowo, nawil偶aj膮co; wykorzystywane w preparatach do cery suchej, starzej膮cej si臋,

carbomer – karbomer, regulator lepko艣ci; wed艂ug organizacji non profit EWG (Environmental Working Group) karbomery s膮 nietoksyczne i nie ulegaj膮 bioakumulacji; jednak niekt贸re instytucje, np. Europejska Agencja Chemikali贸w, umieszczaj膮 te polimery na listach makrodrobin plastiku; wed艂ug tej klasyfikacji mog膮 szkodzi膰 przyrodzie,

niacinamide – niacynamid, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza widoczno艣膰 uj艣膰 gruczo艂贸w 艂ojowych, rozja艣nia przebarwienia, 艂agodzi stany zapalne i przeciwdzia艂a powstawaniu nowych; normalizuje cer臋 艂ojotokow膮, t艂ust膮 i mieszan膮; dzi臋ki dodatkowym w艂a艣ciwo艣ciom 艂agodz膮cym i wzmacniaj膮cym barier臋 hydrolipidow膮 polubi go te偶 sk贸ra sucha,

sodium methyl cocoyl taurate – sk艂adnik oczyszczaj膮cy,

sodium benzoate – benzoesan sodu, konserwant dopuszczony do produkcji kosmetyk贸w naturalnych; zabezpiecza preparaty przed wzrostem dro偶d偶ak贸w, bakterii i ple艣ni; w kosmetologii wykorzystuje si臋 benzoesan sodu jako sk艂adnik maskuj膮cy oraz zapachowy; dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym st臋偶eniu; zdarzaj膮 si臋 opinie, jakoby benzoesan sodu by艂 substancj膮 szkodliw膮, a nawet rakotw贸rcz膮, jednak aby tak si臋 sta艂o, musia艂yby wyst膮pi膰 dodatkowe czynniki, kt贸re w przypadku kosmetyk贸w s膮 wr臋cz niemo偶liwe: benzoesan sodu mo偶e rozk艂ada膰 si臋 do benzenu, ale dopiero w po艂膮czeniu z kwasem askorbinowym i w obecno艣ci innych czynniki, takich jak promieniowanie UV czy jony metali, dopiero wtedy mo偶liwe jest powstanie 艣ladowych ilo艣ci benzenu,

sodium chloride – chlorek sodu, substancja wype艂niaj膮ca, zwi臋kszaj膮ca obj臋to艣膰 produktu kosmetycznego; substancja zapachowa/maskuj膮ca, zmniejsza lub t艂umi podstawowy zapach produktu kosmetycznego lub surowc贸w, powoduje wzrost lepko艣ci w preparatach zawieraj膮cych anionowe substancje powierzchniowo czynne; wspomaga stabilizacj臋 emulsji,

sodium lauroyl lactylate – s贸l sodowa chlorku kwasu laurynowego i aminokwas贸w z owsa; sk艂adnik pochodzenia ro艣linnego, rozpuszcza si臋 w wodzie,聽emolient: tworzy na powierzchni sk贸ry i w艂os贸w od偶ywczy film, kt贸ry zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wilgoci, umo偶liwia tworzenie emulsji oraz 艂膮cznie faz wodnych z fazami olejowymi; usuwa zanieczyszczenia z powierzchni sk贸ry; polepsza konsystencj臋 kosmetyk贸w, zag臋szcza, zapobiega przesuszeniom sk贸ry, delikatnie j膮 z艂uszcza i wyg艂adza;

sodium hyaluronate – hialuronian sodu, humektakt; sk艂adnik, kt贸ry ma du偶膮 zdolno艣膰 do wi膮zania cz膮steczek wody, dzi臋ki czemu poprawia nawil偶enie sk贸ry, a tak偶e utrzymuje wilgotno艣膰 masy kosmetycznej, zapobiegaj膮c wysychaniu; tworzy na powierzchni sk贸ry film, kt贸ry ogranicza nadmiern膮 utrat臋 wody z nask贸rka, dzia艂a ochronnie i wspomaga regeneracj臋; dodatkowo zmi臋kcza, uelastycznia i wyg艂adza sk贸r臋 oraz w艂osy; jest nieco ta艅szy i 艂atwiejszy w formu艂owaniu ni偶 kwas hialuronowy, ale pe艂ni bardzo podobn膮 funkcj臋;

cholesterol – jego g艂贸wnym zadaniem jest zatrzymanie wody w sk贸rze, co przek艂ada si臋 na takie korzy艣ci jak poprawa elastyczno艣ci, g艂adko艣ci, j臋drno艣ci i spowolnienie proces贸w starzenia; ponadto chroni przed rozwarstwianiem si臋 produktu, co poprawia jego u偶ywanie i trwa艂o艣膰; kosmetyki z cholesterolem: wzmacniaj膮 barier臋 hydrolipidow膮 sk贸ry poprawiaj膮 poziom nawil偶enia sk贸ry dzia艂aj膮 zmi臋kczaj膮co wspomagaj膮 procesy regeneracji dzia艂aj膮 antyoksydacyjnie wspomagaj膮 syntez臋 hormon贸w i witamin kluczowych dla wygl膮du sk贸ry dzia艂aj膮 anti-aging,

phenoxyethanol – fenoksyetanol, substancja konserwuj膮ca, kt贸ra uniemo偶liwia rozw贸j i przetrwanie mikroorganizm贸w w czasie przechowywania produktu; dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym st臋偶eniu; jego maksymalne dopuszczalne st臋偶enie w preparacie gotowym do u偶ycia wynosi 1%; substancja ta jest szkodliwa w przypadku po艂kni臋cia i powoduje powa偶ne podra偶nienie oczu (Klasyfikacja CLP odnosi si臋 tylko do substancji w postaci czystej; fenoksyetanol w produktach kosmetycznych stosowany jest w niewielkim st臋偶eniu 鈥 do 1%, dlatego nie wywo艂uje takich efekt贸w jak czysta substancja).

disodium edta – dzia艂a przede wszystkim jako 艣rodek konserwuj膮cy, 艣rodek chelatuj膮cy i stabilizator, wzmacnia pienienie si臋 i w艂a艣ciwo艣ci myj膮ce np. szampon贸w i 偶eli pod prysznic; kosmetyk贸w z EDTA nie nale偶y stosowa膰 z lekami (ma艣ciami) zawieraj膮cymi 偶elazo, mied藕, cynk, glin, o艂贸w czy bizmut, poniewa偶 EDTA ma dzia艂anie wi膮偶膮ce metale ci臋偶kie i mo偶e dezaktywowa膰 dzia艂anie np. ma艣ci cynkowej; substancja zwi臋ksza przepuszczalno艣膰 nask贸rka zar贸wno dla dobrych, jak i z艂ych substancji; typowe st臋偶enie Disodium EDTA zawarte w produktach kosmetycznych jest zbyt niskie, aby powodowa膰 znaczne szkody dla organizmu; disodium EDTA ma dzia艂anie toksyczne je艣li dostaje si臋 drog膮 wziewn膮, czyli podczas wdychania, jednak badania wykazuj膮, 偶e w produktach aerozolowych st臋偶enie EDTA jest znacznie poni偶ej granicy st臋偶enia szkodliwo艣ci tej substancji i substancja ta nie jest uznawana za szkodliw膮 nawet w produktach aerozolowych,

citric acid – konserwant,

tetrasodium edta – zwi臋ksza trwa艂o艣膰 kosmetyku oraz jego stabilno艣膰; zgodnie ze zharmonizowan膮 klasyfikacj膮 i oznakowaniem (CLP) zatwierdzon膮 przez Uni臋 Europejsk膮, substancja ta powoduje powa偶ne podra偶nienie oczu (klasyfikacja CLP odnosi si臋 tylko do substancji w postaci czystej (100%); w produktach kosmetycznych tetrasodium EDTA u偶ywany jest w niewielkim st臋偶eniu, a tym samym nie wywo艂uje takich efekt贸w jak substancja czysta,

phytosphingosine – fitosfingozyna, substancja pochodzenia zwierz臋cego lub ro艣linnego, np z oleju macadamia; ceramid wyst臋puj膮cy naturalnie r贸wnie偶 w ludzkiej sk贸rze, jako sk艂adnik lipidowy; substancja ogranicza tworzenie zask贸rnik贸w, 艂agodzi stany zapalne sk贸ry tr膮dzikowej i zapobiega ich powstawaniu; zmniejsza poziom tyrozynazy, ma dzia艂anie keratolityczne, a tak偶e zmniejsza przepuszczalno艣膰 naczy艅 krwiono艣nych dla histaminy; jest 艣rodkiem przeciwalergicznym; hamuje wzrost dro偶d偶y i bakterii; wykorzystywana przede wszystkim w preparatach do sk贸ry z tr膮dzikiem pospolitym, r贸偶owatym, alergicznej,

xanthan gum – substancja konsystencjotw贸rcza,

ethylhexylglycerin – humektant, konserwant, substancja bakteriob贸jcza;聽w czystej postaci mo偶e powodowa膰 uszkodzenia oczu; stosowany w niskim st臋偶eniu i wyst臋puj膮cy w towarzystwie innych substancji, nie ma takiego dzia艂ania.

Podsumowanie: Sk艂ad 艣redni. A偶 trzy kontrowersyjne sk艂adniki, dopuszczone do formulacji pod warunkiem niskiego st臋偶enia. Je偶eli mam wyb贸r i mog臋 ich unikn膮膰, to po prostu ich unikam. Zdaj臋 sobie spraw臋 z tego, 偶e zwracanie uwagi na sk艂ady kosmetyczne podczas mieszkania w Polsce i oddychania polskim powietrzem to absolutny clownery vibe, ale staram si臋 okej? Zniech臋caj膮cy jest tu karbomer (mikroplastik) i ten jeden niefortunny detergent z mo偶liwo艣ci膮 zanieczyszczenia nitrozoaminami. Na plus brak zapachu i sporo substancji nawil偶aj膮cych. Je艣li nie macie innego “lepszego” produktu, z braku laku mo偶na to stosowa膰. Aczkolwiek od siebie poleci艂abym co艣 innego ;).

殴r贸d艂o zdj臋cia wyr贸偶niaj膮cego: https://pl.pinterest.com/pin/54043264271841422/