Back to Comfort – Tonik do twarzy z tr膮dzikiem r贸偶owatym (recenzja)

Mark臋 Back to Comfort pozna艂am dzi臋ki Agnieszce z Napi臋knew艂osy. Gdy tylko dok艂adniej zapozna艂am si臋 z ofert膮 BTC, szybko uzna艂am, 偶e chc臋 przetestowa膰 ka偶dy produkt. Postanowi艂am zacz膮膰 od toniku przeznaczonego do twarzy z tr膮dzikiem r贸偶owatym. Ja sama na t臋 odmian臋 tr膮dziku, ani na jego objawy (takie jak p臋kaj膮ce naczynka) nie cierpi臋, ale by艂am bardzo ciekawa jego dzia艂ania na wra偶liwej sk贸rze mojego ch艂opaka. Jak si臋 sprawdzi艂?

Zapewnienia producenta: Tonik z kwasem migda艂owym przeznaczony do oczyszczania i piel臋gnacji cery wra偶liwej, podatnej na infekcje nu偶e艅cem ludzkim. Zawiera ekstrakt z wrotycza dalmaty艅skiego, olejek z drzewa herbacianego oraz olejek geraniowy. Idealnie sprawdzi si臋 r贸wnie偶 do cery z tr膮dzikiem pospolitym, rumieniem i zask贸rnikami. Polecany do stosowania u m臋偶czyzn, szczeg贸lnie jako piel臋gnacja po goleniu. Przeznaczony do cery: z tr膮dzikiem r贸偶owatym z tr膮dzikiem pospolitym z tendencj膮 do infekcji nu偶e艅cem wra偶liwej z rumieniem z zask贸rnikami.

Opis sk艂adnik贸w aktywnych w toniku Pyretrin-D:

Ekstrakt z wrotycza dalmaty艅skiego (INCI: Tanacetum Cinerariifolium Flower Extract) jest to g艂贸wny sk艂adnik wyr贸偶niaj膮cy t臋 seri臋. Naturalny i bogaty w pyretryny, wykorzystywany w rolnictwie, farmacji oraz zio艂olecznictwie jako 艣rodek odstraszaj膮cy paso偶yty. W kremie pe艂ni funkcj臋 regeneruj膮c膮 oraz antipollution.

Kwas migda艂owy (INCI: Mandelic Acid) posiada w艂a艣ciwo艣ci bakteriostatyczne i bakteriob贸jcze, kt贸re wykorzystywane s膮 dzi臋ki jego budowie zbli偶onej do cz膮steczki znanych antybiotyk贸w (tetracykliny). Mo偶na stosowa膰 go ca艂orocznie, jest 艂agodny, nie podra偶nia sk贸ry. Kwas migda艂owy posiada specyficzne w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne, kt贸rych nie posiadaj膮 inne kwasy z rodziny AHA.

Olejki eteryczne (INCI: Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil) od艣wie偶aj膮 sk贸r臋 i j膮 艂agodz膮, nadaj膮c przy tym przyjemn膮 nut臋 zapachow膮.

Estetyka opakowania: Fajna, elegancka butelka z dozownikiem, kt贸ry nie do ko艅ca spe艂nia moje oczekiwania, ale daje rad臋.

Zapach: Intensywny, kwiatowy.

Dzia艂anie: Widocznie 艂agodzi, zmniejsza zaczerwienienia.

Sk艂ad: aqua – woda,

tanacetum cinerariifolium flower extract – ekstrakt z wrotycza dalmaty艅skiego, wydziela charakterystyczny zapach, kt贸ry jest wyj膮tkowo nieprzyjemny dla mr贸wek, much, komar贸w, mszyc, moli, kleszczy i innych owad贸w (skutecznie odstrasza te owady – wystarczy natrze膰 rozdrobnionymi kwiatami wrotyczu sk贸r臋 albo wyk膮pa膰 si臋 w naparze z tego zio艂a), bogaty w pyretryny, pe艂ni funkcj臋 regeneruj膮c膮; powinny go unika膰 kobiety w ci膮偶y,

helichrysum angustifolium flower extract – ekstrakt z kwiatu kocanki w艂oskiej, ma dzia艂anie 艣ci膮gaj膮ce, antyseptyczne i antybakteryjne, dzia艂a przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo i nadaje si臋 do leczenia tr膮dziku, wyprysk贸w, atopowego zapalenia sk贸ry, 艂uszczycy i sk贸ry zapalnej, 艂agodzi, zapobiega powstawaniu blizn, mo偶e by膰 stosowany przy piel臋gnacji sk贸ry po opalaniu, jednak偶e tylko jako sk艂adnik kosmetyku (nie w formie czystej),

tarchonanthus camphoratus oil – olejek z tarchonanthus camphoratus (krzewu lub ma艂ego drzewa, rozpowszechnionego w Afryce na po艂udnie od Sahelu), bogatego w olejki aromatyczne o zapachu kamfory, ma dzia艂anie przeciwzapalne i antyseptyczne, jego li艣cie s膮 u偶ywane przez Masaj贸w chocia偶by przy higienie jamy ustnej, czy do leczenia problem贸w dr贸g oddechowych,

glycerin – gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry

mandelic acid – kwas migda艂owy, posiada w艂a艣ciwo艣ci bakteriostatyczne i bakteriob贸jcze, kt贸re wykorzystywane s膮 dzi臋ki jego budowie zbli偶onej do cz膮steczki znanych antybiotyk贸w (tetracykliny), mo偶na stosowa膰 go ca艂orocznie, jest 艂agodny, nie podra偶nia sk贸ry, posiada specyficzne w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne, kt贸rych nie posiadaj膮 inne kwasy z rodziny AHA,

dicaprylyl ether – eter dikaprylowy, suchy emolient, tworzy warstw臋 okluzyjn膮 (film) na sk贸rze, w艂osach, kondycjonuje, czyli zmi臋kcza i wyg艂adza sk贸r臋 i w艂osy, mo偶e zapycha膰 pory i tworzy膰 zask贸rniki, w kosmetyku pe艂ni funkcj臋 rozpuszczalnika, dobrze si臋 rozprowadza, poprawia aplikacj臋 kosmetyku,

4-terpineol – naturalny sk艂adnik aktywny pochodz膮cy z olejku z drzewa herbacianego, wykazuje szerokie spektrum dzia艂ania przeciwdrobnoustrojowego ju偶 przy niskich st臋偶eniach, a tak偶e wspomaga gojenie, dzia艂a przeciwzapalnie i zmniejsza rumie艅, poprawia stan sk贸ry sk艂onnej do tr膮dziku, redukuje 艂upie偶 i 艂agodzi podra偶nienia sk贸ry g艂owy, wzmacnia dzia艂anie konserwant贸w,

ammonium glycyrrhizate – pochodna kwasu glicyretynowego, wykazuje dzia艂anie 艂agodz膮ce, przeciwzapalne,

mannitol – jest to substancja wi膮偶膮ca, utrzymuj膮ca wilgo膰, od偶ywiaj膮ca sk贸r臋 i nawil偶aj膮ca, podobnie jak inne alkohole cukrowe dzia艂a na sk贸r臋: nawil偶aj膮co, ochronnie przed czynnikami atmosferycznymi, przeciw艣wi膮dowo i regeneruj膮co; zastosowany zewn臋trznie hamuje rozw贸j bakterii patogennych na sk贸rze i b艂onach 艣luzowych, zapobiega przedwczesnej utracie wody,

arginine –聽arginina w kosmetykach zosta艂a szczeg贸lnie doceniona ze wzgl臋du na swoje silne zdolno艣ci nawil偶aj膮ce, jest aminokwasem, kt贸ry nie tylko wzmacnia barier臋 hydrolipidow膮, ale tak偶e, przenikaj膮c g艂臋bokie warstwy sk贸ry w艂a艣ciwej, przemienia si臋 w mocznik, a wi臋c staje si臋 humektantem odpowiedzialnym za optymalny poziom nawodnienia, rekomendowana jest szczeg贸lnie przy piel臋gnacji sk贸ry bardzo suchej oraz przy leczeniu sk贸ry atopowej, przyczynia si臋 do: 艂agodzenia podra偶nie艅, przyspieszenia gojenia si臋 ran, dog艂臋bnego nawil偶ania sk贸ry, pobudzania syntezy kolagenu, a wi臋c uelastycznienia sk贸ry, ukojenia i przyspieszenia procesu leczenia sk贸ry suchej, podra偶nionej i atopowej,

niacinamide 鈥 niacyna/wit.B3, utrzymuje sk贸r臋 w dobrej kondycji, reguluje jej z艂uszczanie, wp艂ywa na gospodark臋 wodn膮 sk贸ry oraz neutralizuje szkodliwe promieniowanie UV, pomocny w stanach zapalnych sk贸ry, zwi臋ksza ilo艣膰 ceramidu I, wolnych kwas贸w w sk贸rze, stymuluje mikrokr膮偶enie w sk贸rze w艂a艣ciwej,

calcium pantothenate – wit.B3/niacyna/wit.PP/kwas nikotynowy, m.in. neutralizuje promieniowanie UV,

biotin 鈥 biotyna/wit.B7/wit.H, wzmacnia sk贸r臋,

faex (yeast) extract – wyci膮g z dro偶d偶y lekarskich (piwnych), silny antyoksydant: wymiata wolne rodniki, dzia艂a silnie detoksykuj膮co, zapobiega starzeniu sk贸ry, stymuluje syntez臋 bia艂ek do odnowy, poprawia elastyczno艣膰 i spr臋偶ysto艣膰 sk贸ry i w艂os贸w, wzmacnia, dzia艂a antybakteryjnie i antyseptyczne, likwiduje zask贸rniki, stany zapalne, ma w艂a艣ciwo艣ci z艂uszczaj膮ce, wyg艂adza i rozja艣nia, wspomaga likwidacj臋 przebarwie艅, 艂agodzi podra偶nienia i przyspiesza gojenie oraz reguluje prac臋 gruczo艂贸w 艂ojowych, pomaga zmatowi膰 sk贸r臋 i zw臋zi膰 pory,

allantoin 鈥 ma w艂a艣ciwo艣ci koj膮ce i 艂agodz膮ce podra偶nienia, stymuluje wzrost zdrowej tkanki, wspomaga regeneracj臋 sk贸ry, dzia艂a nawil偶aj膮co, zmi臋kczaj膮co,

threonine – treonina, sk艂adnik stymuluje syntez臋 bia艂ek w sk贸rze, kolagenu i elastyny, dzia艂a przeciwzmarszczkowo, zapobiega utracie j臋drno艣ci i elastyczno艣ci, wzmacnia odporno艣膰 sk贸ry na czynniki zewn臋trzne i alergeny, ma w艂a艣ciwo艣ci wyg艂adzaj膮ce sk贸r臋 oraz regeneruj膮ce,

pelargonium graveolens flower oil – olejek eteryczny otrzymany z kwiat贸w pelargonii, wykazuje dzia艂anie stymuluj膮ce oraz regeneruj膮ce, dzia艂a przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, normalizuje prac臋 gruczo艂贸w 艂ojowych, polecany do piel臋gnacji ka偶dego typu sk贸ry, poprawia kr膮偶enie krwi oraz wp艂ywa na uregulowanie gospodarki wodno-t艂uszczowej, ze wzgl臋du na sw贸j zapach, opisywany jako mieszanka r贸偶y i cytrus贸w jest jednym z najcz臋艣ciej stosowanych olej贸w eterycznych w perfumach i aromaterapii, mo偶e uczula膰,

melaleuca alternifolia – drzewo herbaciane,聽jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych naturalnych 艣rodk贸w bakteriob贸jczych i grzybob贸jczych, stosowany do piel臋gnacji sk贸ry 艂ojotokowej, problematycznej, przy stanach zapalnych, posiada bardzo intensywny i charakterystyczny zapach przez co wykorzystywany jest do maskowania innych zapach贸w w kosmetyku, dzia艂a odstraszaj膮co na owady,

glycolipids – glikolipidy, z艂o偶one z cukru i t艂uszczu lipidy, pe艂ni膮 funkcj臋 zag臋szczacza w kosmetykach, sk艂adnik w pe艂ni bezpiecznym dla sk贸ry, szczeg贸lnie polecany dla cery suchej,

maltodextrin – maltodekstryna, poprawia i utrzymuje konsystencj臋 kosmetyk贸w emulsyjnych, krem贸w, balsam贸w, mleczek oraz zawiesinowych, np. podk艂ad贸w do makija偶u, zapobiega wytr膮caniu i osadzaniu pigment贸w i innych substancji nierozpuszczalnych, pere艂ek, mikropere艂ek; ma w艂a艣ciwo艣ci od偶ywiaj膮ce sk贸r臋, jest filmotw贸rczy i wyg艂adzaj膮cy; ma tak偶e w艂a艣ciwo艣ci poch艂aniaj膮ce wilgo膰, sebum i pot, co jest korzystne w przypadku sk贸ry t艂ustej (pomaga zmatowi膰 sk贸r臋) i w kosmetykach przeciw poceniu,

biosaccharide gum-1 – sk艂adnik nawil偶aj膮cy i koj膮cy sk贸r臋, dzia艂a poprzez wi膮zanie wody w nask贸rku i tworzenie na sk贸rze filmu wi膮偶膮cego wilgo膰, kt贸ry nadaje sk贸rze mi臋kko艣膰 i g艂adko艣膰, opr贸cz d艂ugotrwa艂ego nawil偶enia dzia艂a r贸wnie偶 艂agodz膮co,

citronellol – cytronelol, sk艂adnik kompozycji zapachowych, imituj膮cy zapach r贸偶y i geranium, maskuje niepo偶膮dane zapachy innych sk艂adnik贸w kosmetyku, potencjalny alergen,

linalool – linalol, organiczny zwi膮zek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii, otrzymywany z olejk贸w eterycznych b膮d藕 syntetycznie, wyst臋puje w olejku lawendowym i kolendrowym, potencjalny alergen,

geraniol – substancja pozyskiwana z ro艣linnych olejk贸w eterycznych lub syntetycznie, imituje zapach pelargonii i daje odczucie 艣wie偶o艣ci, producent ma obowi膮zek uwidoczni膰 w sk艂adzie INCI ten sk艂adnik, gdy jego st臋偶enie przekracza 0,001 % w produkcie niesp艂ukiwanym i 0,01 % w produkcie sp艂ukiwanym, sk艂adnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyk贸w naturalnych i wega艅skich, potencjalny alergen,

limonene – limonen,聽cz臋sto dodawany jest do kosmetyk贸w naturalnych, nadaje im zapach sk贸rki cytrynowej, stanowi膮c sk艂adnik kompozycji zapachowych, trzy izomery optyczne, z kt贸rych si臋 sk艂ada (D-limonen, L-limonen i D,L-limonen), maj膮 w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne, hamuj膮 tak偶e aktywno艣膰 enzymu elastazy, dzi臋ki czemu zapobiegaj膮 degradacji elstyny oraz bia艂ka, kt贸re wraz z kolagenem s膮 odpowiedzialne za j臋drno艣膰 i elastyczno艣膰 sk贸ry, D-limonen zwi臋ksza dodatkowo przyswajalno艣膰 koenzymu Q10, potencjalny alergen,

sodium benzoate 鈥 benzoesan sodu, delikatny konserwant, dopuszczony przez organizacje certyfikuj膮ce do stosowania w kosmetykach naturalnych,

sodium levulinate – s贸l sodowa kwasu lewulinowego, konserwant otrzymywany z kukurydzy,

potassium sorbate 鈥 s贸l potasowa kwasu sorbowego, konserwant,

trisodium ethylenediamine disuccinate – sk艂adnik chelatuj膮cy (sekwestrant), czyli kompleksuj膮cy jony metali, neutralizuje ich mo偶liwy niekorzystny wp艂yw na stabilno艣膰, konsystencj臋 i barw臋 kosmetyk贸w.

Podsumowanie: Gdybym sta艂a za kompozycj膮 sk艂adnik贸w tego produktu, wyrzuci艂abym olejki eteryczne, kt贸re mog膮 potencjalnie uczula膰. Poza tym nie mam temu kosmetykowi absolutnie nic do zarzucenia i ch臋tnie do niego wr贸c臋. A raczej: wr贸cimy, bo to u Micha艂a dawa艂 najlepsze efekty ;).