The Ordinary – Natural Moisturizing Factors + HA

Serum, kt贸re dzi艣 dla Was zrecenzuj臋, kupi艂am troch臋 pod wp艂ywem impulsu i nudy, czego staram si臋 generalnie rzecz ujmuj膮c unika膰. Absolutnie idealnie by艂oby, gdybym kupowa艂a nowe produkty tylko w贸wczas, gdy wyko艅cz臋 posiadane w domu. Niestety bycie blogerk膮 urodow膮 cz臋sto idzie w parze z niepohamowan膮 ch臋ci膮 na wyrywkowe “pr贸bowanie” czego艣 nowego. Apetyt nie ga艣nie, a pojawiaj膮ce si臋 na sklepowych p贸艂kach co rusz to nowsze produkty wcale nie pomagaj膮. Na swoje usprawiedliwienie mog臋 napisa膰 jedynie tyle, 偶e serum The Ordinary z naturalnymi faktorami nawil偶aj膮cymi znalaz艂o u mnie zastosowanie r贸wnie偶 w piel臋gnacji sk贸ry twarzy… A o tym za chwil臋.

Zapewnienia producenta: Natural Moisturizing Factors HA for Scalp to mleczne serum, kt贸re zawiera kombinacj臋 sk艂adnik贸w na艣laduj膮cych dzia艂anie naturalnych czynnik贸w nawil偶aj膮cych (NMF), a tak偶e naturalnie wytwarzanego w sk贸rze kwasu hialuronowego (HA) i skwalanu. Mniej znaczy wi臋cej: Ten produkt jest wolny od niekt贸rych sk艂adnik贸w, kt贸rych bezpiecze艅stwo nie zosta艂o w pe艂ni wyja艣nione.

Stosowanie: Kilka kropli dok艂adnie wmasuj w czyst膮, such膮 sk贸r臋 g艂owy raz dziennie, najlepiej przed snem. Ta formu艂a to kuracja bez sp艂ukiwania. Nie myj w艂os贸w ani sk贸ry g艂owy po aplikacji.

Estetyka opakowania: Szklana buteleczka wykonana z ciemnego szk艂a z charakterystyczn膮 dla The Ordinary, minimalistyczn膮 szat膮 graficzn膮.

Zapach: Bezzapachowy (?).

Sk艂adniki: aqua (water) – woda,

squalane – skwalan, nawil偶a i od偶ywia sk贸r臋, poprawia jej j臋drno艣膰 i elastyczno艣膰, wyg艂adza zmarszczki spowodowane odwodnieniem, wspomaga regeneracj臋, 艂agodzi podra偶nienia i zaczerwienienia,

C12-13 alkyl glyceryl hydrolyzed hyaluronate – kwas hialuronowy reperuj膮cy, maj膮cy zdolno艣膰 wnikania do g艂臋bszych warstw sk贸ry kwas hialuronowy niskocz膮steczkowy, zapobiega uciekaniu wilgoci ze sk贸ry, nawil偶a oraz聽wykazuje funkcje naprawcze, przywracaj膮c suchej i uszkodzonej sk贸rze naturaln膮 r贸wnowag臋,

arginine 鈥撀燼rginina w kosmetykach zosta艂a szczeg贸lnie doceniona ze wzgl臋du na swoje silne zdolno艣ci nawil偶aj膮ce, jest aminokwasem, kt贸ry nie tylko wzmacnia barier臋 hydrolipidow膮, ale tak偶e, przenikaj膮c g艂臋bokie warstwy sk贸ry w艂a艣ciwej, przemienia si臋 w mocznik, a wi臋c staje si臋 humektantem odpowiedzialnym za optymalny poziom nawodnienia, rekomendowana jest szczeg贸lnie przy piel臋gnacji sk贸ry bardzo suchej oraz przy leczeniu sk贸ry atopowej, przyczynia si臋 do: 艂agodzenia podra偶nie艅, przyspieszenia gojenia si臋 ran, dog艂臋bnego nawil偶ania sk贸ry, pobudzania syntezy kolagenu, a wi臋c uelastycznienia sk贸ry, ukojenia i przyspieszenia procesu leczenia sk贸ry suchej, podra偶nionej i atopowej,

aspartic acid – kwas asparaginowy, naturalny aminokwas, u艂atwia rozczesywanie, przeciwdzia艂a elektryzowaniu si臋 w艂os贸w,

glycine – glicyna, sk艂adnik stosowany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz przeciwtr膮dzikowych; regeneruje sk贸r臋, dzia艂a rozja艣niaj膮co, nawil偶aj膮co i wzmacniaj膮co; pe艂ni funkcj臋 no艣nika substancji aktywnych i podnosi pH kosmetyk贸w,

alanine – aminokwas, substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu si臋 w艂os贸w; dzia艂anie kondycjonuj膮ce – wyg艂adza w艂osy, poprawia rozczesywanie, zapobiega ich spl膮tywaniu; nawil偶a, uelastycznia sk贸r臋,

serine – seryna,聽to aminokwas o dzia艂aniu przeciwzapalnym; przyspiesza regeneracj臋 sk贸ry a tak偶e aktywuje produkcj臋 kolagenu; dzia艂a nawil偶aj膮co; w produktach do w艂os贸w ma dzia艂anie antystatyczne, zoboj臋tniaj膮ce powierzchniowy 艂adunek elektryczny, zapobiega elektryzowaniu oraz u艂atwia ich rozczesywanie,

valine – walina, aminokwas; dzia艂anie antystatyczne i od偶ywiaj膮ce,

isoleucine – antystatyczna/od偶ywiaj膮ca sk贸r臋,

proline – prolina,聽aminokwas o dzia艂aniu przeciwzapalnym; przyspiesza regeneracj臋 sk贸ry a tak偶e aktywuje produkcj臋 kolagenu; dzia艂a nawil偶aj膮co, w produktach do w艂os贸w ma dzia艂anie antystatyczne, zoboj臋tniaj膮ce powierzchniowy 艂adunek elektryczny, zapobiega elektryzowaniu oraz u艂atwia ich rozczesywanie,

threonine – treonina, jest aminokwasem; dzia艂a antystatycznie, od偶ywia w艂osy oraz hamuje tworzenie si臋 suchego 艂upie偶u,

histidine – histydyna, dzia艂anie antystatyczne, utrzymuj膮ca wilgo膰, od偶ywiaj膮ca sk贸r臋,

phenylalanine – substancja antystatyczna zoboj臋tniaj膮ca powierzchniowy 艂adunek elektryczny,

glutamic acid – jest aminokwasem, dzia艂a antystatycznie, utrzymuje wilgo膰 i od偶ywia w艂osy,

glucose – glukoza, jest to substancja nawil偶aj膮ca, od偶ywcza; wykorzystywana jest r贸wnie偶 w peelingach jako substancja z艂uszczaj膮ca,

fructose – fruktoza,聽jest to substancja nawil偶aj膮ca, od偶ywcza; wykorzystywana jest r贸wnie偶 w peelingach jako substancja z艂uszczaj膮ca,

sucrose – jest to sacharoza wykorzystywana w kosmetyce w produkcji peeling贸w mechanicznych; ma te偶 w艂a艣ciwo艣ci nawil偶aj膮ce, 艂agodz膮ce,

PCA – kwas piroglutaminowy substancja utrzymuj膮ca wilgo膰 i nawil偶aj膮ca,

sodium PCA – s贸l sodowa kwasu piroglutaminowego, substancja antystatyczna, utrzymuj膮ca wilgo膰, od偶ywiaj膮ca sk贸r臋,

zinc PCA – jest to substancja utrzymuj膮ca wilgo膰, zmniejsza wydzielanie 艂oju i sebum; stosowany do cery tr膮dzikowej, dzia艂a 艣ciagaj膮co i antybakteryjnie,

magnesium PCA – substancja utrzymuj膮ca wilgo膰 i od偶ywiaj膮ca sk贸r臋,

manganese PCA – utrzymuj膮ca wilgo膰/od偶ywiaj膮ca sk贸r臋/nawil偶aj膮ca,

urea – mocznik – substancja nawil偶aj膮ca, u艂atwia wnikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetyku; ma w艂a艣ciwo艣ci zmi臋kczaj膮ce i zdolno艣ci przenikania przez warstw臋 rogow膮 nask贸rka; w wy偶szych st臋偶eniach z艂uszcza zrogowacia艂y nask贸rek; u偶ywaj膮c wysokich st臋偶e艅 nie wolno si臋 opala膰 przez ok. 28 dni; wtedy u偶ywamy krem贸w z filtrem oraz krem贸w regeneruj膮cych; mocznik w wysokich st臋偶eniach mo偶e podra偶ni膰 i uczuli膰 sk贸r臋,

sodium lactate – s贸l sodowa kwasu mlekowego – substancja buforuj膮ca, utrzymuj膮ca wilgo膰 i nawil偶aj膮ca; wykazuje mo偶liwo艣膰 przenikania przez warstw臋 rogow膮 nask贸rka; dodatkowo zmi臋kcza warstw臋 rogow膮, a w wy偶szych st臋偶eniach z艂uszcza zrogowacia艂y nask贸rek; dedykowana dla sk贸ry suchej, przesuszonej, a w wy偶szych st臋偶eniach np. do zrogowacia艂ej sk贸ry st贸p; u偶ywaj膮c wysokich st臋偶e艅 nie wolno si臋 opala膰 przez ok. 28 dni,

lactic acid – kwas mlekowy; regulator pH, humektant; efektem dzia艂ania AHA na sk贸r臋 jest jej rozja艣nienie, wyg艂adzenie, sp艂ycenie drobnych zmarszczek powierzchniowych, zw臋偶enie por贸w, usuniecie blizn potr膮dzikowych, a tak偶e poprawa kolorytu sk贸ry i hamowanie powstawania przebarwie艅; usuwa martwy nask贸rek, dzi臋ki czemu pobudza kom贸rki g艂臋biej po艂o偶one do odbudowy, wzrasta produkcja kolagenu, a jednocze艣nie u艂atwiaj膮 przenikanie substancji aktywnych np. witamin w g艂臋bsze warstwy sk贸ry; reguluje prac臋 gruczo艂贸w 艂ojowych,

Opinia eksperta (Marta Majszyk-艢wi膮tek – Safety Assessor, Kosmetolog, Technolog w firmie kosmetycznej oraz doktorantka): W czasie trwania ci膮偶y oraz karmienia piersi膮, nie powinno si臋 u偶ywa膰 偶adnych kosmetyk贸w z kwasami ze wzgl臋du na brak bada艅 zar贸wno aplikacyjnych jak i dermatologicznych na kobietach w ci膮偶y. 呕adne laboratorium nie nawi膮偶e wsp贸艂pracy z kobietami w ci膮偶y ze wzgl臋du na etyk臋 pracy. Nale偶y u艣wiadamia膰 kobiety planuj膮ce ci膮偶e, 偶e w czasie jej trwania, nie nale偶y stosowa膰 tych substancji zar贸wno jako piel臋gnacja domowa jak i zabiegi gabinetowe. Nie ma bezpiecznych kwas贸w dla kobiet w ci膮偶y. Jako kosmetolog i technolog nie zalecam u偶ywania kwas贸w u kobiet planuj膮cych ci膮偶e oraz u kobiet w ci膮偶y,

hexyl nicotinate – antystatyk, substancja zmi臋kczaj膮ca,

lauryl glucoside – glukozyd laurylowy – substancja ta jest 艣rodkiem powierzchniowo czynnym, co oznacza, 偶e obni偶a napi臋cie powierzchniowe produkt贸w kosmetycznych, u艂atwiaj膮c ich r贸wnomierne rozprowadzanie; sk艂adnik ten to pochodna kwasu glutaminowego i kwas贸w t艂uszczowych (z oleju kokosowego); wykazuje zdolno艣ci lekko kondycjonuj膮ce,

myristyl glucoside – substancja myj膮ca,

polyglyceryl-6 laurate – substancja emulguj膮ca,

isoceteth-20 – substancja emulguj膮ca, wspomaga tworzenie si臋 jednorodnych mieszanin niemieszaj膮cyh si臋 cieczy,

dextrin – substancja ta jest odpowiedzialna za konsystencj臋 produktu; dzia艂a wch艂aniaj膮co i wi膮偶膮co; reguluje lepko艣膰 produkt贸w kosmetycznych,

hexylene glycol – rozpuszczalnik, kt贸ry zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego przy uj艣ciu butelki; ma w艂a艣ciwo艣ci nawil偶aj膮ce tworz膮c na powierzchni sk贸ry hydrofilowy film; niestety mo偶e wywo艂ywa膰 alergie,

potassium sorbate – konserwant, kt贸ry dzia艂a na zahamowanie rozwoju mikroorganizm贸w w kosmetyku, dzi臋ki czemu zapewnia mu r贸wnie偶 okre艣lon膮 stabilno艣膰 mikrobiologiczn膮; zwi膮zek ten utrzymuje wyr贸b kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszcze艅, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale r贸wnie偶 podczas ca艂ego okresu ich stosowania; mo偶e wywo艂ywa膰 alergi臋,

phenoxyethanol –聽konserwant, kt贸ry dzia艂a na zahamowanie rozwoju mikroorganizm贸w w kosmetyku, dzi臋ki czemu zapewnia mu r贸wnie偶 okre艣lon膮 stabilno艣膰 mikrobiologiczn膮; zwi膮zek ten utrzymuje wyr贸b kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszcze艅, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale r贸wnie偶 podczas ca艂ego okresu ich stosowania, o jego ewentualnej szkodliwo艣ci przeczytacie tutaj,

chlorphenesin – konserwant, dzia艂a na zahamowanie rozwoju mikroorganizm贸w w kosmetyku; dzi臋ki czemu zapewnia mu r贸wnie偶 okre艣lon膮 stabilno艣膰 mikrobiologiczn膮; zwi膮zek ten utrzymuje wyr贸b kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszcze艅, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale r贸wnie偶 podczas ca艂ego okresu ich stosowania.

Podsumowanie: Po przeczytaniu sk艂adu chyba ju偶 wiecie, dlaczego lubi艂am stosowa膰 to serum r贸wnie偶 na sk贸r臋 twarzy. Cudownie j膮 nawil偶a艂o, zmi臋kcza艂o i mog臋 pokusi膰 si臋 o stwierdzenie, 偶e niwelowa艂o wszelkiego rodzaju niedoskona艂o艣ci. Polecam.