Caudalie Premier Cru

Nie wiem jaka b臋dzie Wasza reakcja na fakt, 偶e jako dwudziesto-kilkuletnia kobieta u偶ywa艂am kremu przeciwzmarszczkowego dedykowanego do znacznie starszej grupy wiekowej, ale szczerze powiedziawszy niewiele mnie to obchodzi, poniewa偶 moi stali czytelnicy wiedz膮, 偶e w wyborze kremu kieruj臋 si臋 przede wszystkim jego w艂a艣ciwo艣ciami i obietnicami, jakie zapewnia producent. Sk贸ra mojej twarzy od zawsze pozostawia艂a wiele do 偶yczenia, a jednym z jej najwi臋kszych mankament贸w jest to, 偶e jest bardzo cienka. Dlatego te偶 chwytam si臋 wszelkich niechirurgicznych sposob贸w, aby odrobin臋 j膮 wzmocni膰 i zag臋艣ci膰. Zapraszam do recenzji Premier Cru, a mianowicie kremu, kt贸ry chyba ju偶 na sta艂e wpisa艂 si臋 do mojej rutyny piel臋gnacyjnej.

S艂owem wst臋pu: Podobnie jak opisywany przeze mnie krem na noc,聽Caudalie Vinoperfect Dark Spot Glycolic, Premier Cru r贸wnie偶 mia艂am przyjemno艣膰 testowa膰 w wersji miniaturowej. I podobnie jak w przypadku poprzednika, niewielka gramatura kremu r贸wnie偶 wystarczy艂a, 偶ebym zakocha艂a si臋 w tym specyfiku bezpowrotnie.

Zapewnienia producenta: Krem Premier Cru zosta艂 wzmocniony opatentowan膮 technologi膮 TET8鈩, aby bezkompromisowo korygowa膰 8 oznak starzenia si臋: g艂臋bokie zmarszczki, drobne zmarszczki, przebarwienia, brak j臋drno艣ci, obj臋to艣ci, elastyczno艣ci, nawil偶enia i blasku.

Typ sk贸ry: ka偶dy rodzaj sk贸ry
Dzia艂anie: globalne, przeciw starzeniu si臋
Najwa偶niejsze sk艂adniki: kwas hialuronowy, winiferyna, opatentowana technologia TET8鈩
Stosowanie: rano i wieczorem, po zastosowaniu serum

97% sk艂adnik贸w pochodzenia naturalnego, produkt niekomedogenny, przebadany dermatologicznie, wega艅ski. Kompozycja zapachowa w 100% naturalnego pochodzenia.

Czy wiesz, 偶e…? Krem ten jest bogaty w napinaj膮ce cukry, kt贸rych dzia艂anie jest widoczne ju偶 po 3 minutach i utrzymuje si臋 nawet przez 6 godzin.

Kwas hialuronowy: w 100% naturalnego pochodzenia, wytwarzany metodami biotechnologicznymi. Wyg艂adza i nieustannie nawil偶a powierzchni臋 sk贸ry.

Winiferyna: Opatentowany przez Caudalie sk艂adnik pozyskiwany z soku z winoro艣li, zapewnia wyj膮tkowe dzia艂anie przeciw przebarwieniom, 62 razy skuteczniejsze ni偶 witamina C.

Opatentowana technologia TET8鈩: Rewolucyjna technologia stanowi膮ca po艂膮czenie resweratrolu z winoro艣li z honokiolem (zielonym wyci膮giem z magniolii) pobudza aktywno艣膰 enzymu TET i dzia艂a na proteiny m艂odo艣ci, koryguj膮c 8 oznak starzenia si臋 sk贸ry.

Cz臋sto zadawane pytania

1. Dla kogo jest przeznaczony Krem Premier Cru? Krem Premier Cru jest odpowiedni dla wszystkich kobiet poszukuj膮cych kremu przeciw starzeniu si臋 sk贸ry, o bezkompromisowym dzia艂aniu na wszystkie oznaki up艂ywu czasu: utrwalone oraz drobne zmarszczki, przebarwienia, brak j臋drno艣ci, g臋sto艣ci, elastyczno艣ci, nawil偶enia i blasku.

2. Czy Krem Premier Cru jest wystarczaj膮co od偶ywczy dla cery suchej? Receptura Premier Cru zosta艂a udoskonalona tak, aby silniej nawil偶a膰 i nadawa膰 trwalsze uczucie komfortu. Zawarte w nim mas艂o shea bio i olej z pestek winogron dzia艂aj膮 zmi臋kczaj膮co i 艂agodz膮co. Je偶eli jednak masz sk贸r臋 bardzo such膮 lub wra偶liw膮, zalecamy wzbogacony bioceramidami Premier Cru krem o Bogatej Konsystencji.

3. Czy Krem Premier Cru zawiera substancje zapachowe? Zapach Kremu Premier Cru jest w 100% naturalnego pochodzenia. Sk艂ada si臋 z wyci膮gu z r贸偶y damasce艅skiej, esencji z p艂atk贸w r贸偶y, esencji z geranium, absolutu z r贸偶y, absolutu z li艣ci fio艂ka, esencji z bia艂ego cedru i absolutu z benzoesu syjamskiego.

4. Co to jest technologia TET8鈩? TET8鈩 to nasz nowy patent opracowany wsp贸lnie z Dr. Davidem Sinclairem, w wyniku zaawansowanych bada艅 trwaj膮cych ponad 10 lat. Sk艂ada si臋 on z bogatego w honokiol ekowyci膮gu z magnolii po艂膮czonego z naszymi najlepszymi sk艂adnikami otrzymanymi z winoro艣li. Wzmacniaj膮 one dzia艂anie enzym贸w TET, pobudzaj膮 bia艂ka m艂odo艣ci i koryguj膮 8 oznak starzenia si臋: utrwalone zmarszczki, drobne zmarszczki, przebarwienia, brak j臋drno艣ci, g臋sto艣ci sk贸ry, elastyczno艣ci, nawil偶enia i blasku.

5. Jaki rodzaj kwasu hialuronowego zosta艂 zastosowany w Kremie? Stosowany przez nas kwas hialuronowy jest w 100% naturalnego pochodzenia, maj膮cy nisk膮 mas臋 cz膮steczkow膮 i wytwarzany przy u偶yciu proces贸w biotechnologicznych (fermentacja bakteryjna glukozy kukurydzianej). Zapewnia dog艂臋bne nawil偶enie.

Estetyka opakowania: Elegancki, fioletowy s艂oiczek.

Zapach: Kremowy, kwiatowy.

Sk艂adniki: aqua/water/eau,

glycerin 鈥 gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

butylene glycol 鈥 sk艂adnik odpowiadaj膮cy za utrzymanie wilgoci, rozpuszczalnik,

caprylic/capric triglyceride 鈥撀爀molient t艂usty, zapobiega odparowywaniu wody z nask贸rka, tworzy film, zmi臋kcza, wyg艂adza, nawil偶a sk贸r臋 i w艂osy; poprawia konsystencj臋 kosmetyku,

hydrogenated ethylhexyl olivate – substancja nawil偶aj膮ca, zmi臋kczaj膮ca; stosowana w pro颅duktach do piel臋gnacji sk贸ry, aby uczyni膰 j膮 mi臋kk膮 i jedwabist膮; badania wykaza艂y, 偶e sk贸ra na kt贸rej umieszczono emolient wykazuje znacznie mniejsz膮 utrat臋 wody ni偶 sk贸ra niepodana jego dzia艂aniu; pe艂ni rol臋 “opatrunku okluzyjnego” zabezpieczaj膮cego sk贸r臋 przed utrat膮 wody,

cetearyl alcohol 鈥 alkohol cetearylowy, emolient, wyg艂adza, zmi臋kcza,

cetearyl glucoside 鈥撀犈俛godna substancja, umo偶liwiaj膮ca powstanie emulsji; zmniejsza ewentualne dzia艂anie dra偶ni膮ce innych substancji zawartych w kosmetyku,

coco-caprylate/caprate 鈥 mieszanina estr贸w kwas贸w kaprylowego i kaprynowego z alkoholami z oleju kokosowego; emolient, substancja renat艂uszczaj膮ca,

hydrogenated olive oil unsaponifiables – uwodorniona (utwardzona) oliwa z oliwek niezmydlaj膮ca si臋; nale偶y do emolient贸w: nat艂uszcza i wt贸rnie nawil偶a (zapobiega utarcie wody ze sk贸ry; dzia艂a zmi臋kczaj膮co i wyg艂adzaj膮co na sk贸r臋, posiada w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze, dzia艂a regeneruj膮co; wykorzystywana do piel臋gnacji sk贸ry: suchej, szorstkiej, dojrza艂ej,

sesamum indicum (sesame) seed oil* 鈥 olej sezamowy, odpowiada za聽nawil偶anie sk贸ry, od偶ywianie, zapobieganie infekcjom bakteryjnym, regenerowanie, spowalnianie proces贸w starzenia si臋, dzia艂anie przeciwgrzybiczne, zapobieganie pojawianiu si臋 przebarwie艅 na sk贸rze, 艂agodzenie oparze艅 s艂onecznych, ochron臋 przed niekorzystnym dzia艂aniem promieni s艂onecznych,

vitis vinifera (grape) seed oil 鈥 olejek winogronowy聽w 100% naturalnego pochodzenia, t艂oczony na zimno; ma naturalne w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze i przeciwutleniaj膮ce

butyrospermum parkii (shea) butter extract 鈥 ekstrakt z聽mas艂a shea (karite/oleju z mas艂osza), pozyskiwany z nasion afryka艅skiego drzewa z Vitellaria paradoxa (drzewo karite, shea); nawil偶a, nat艂uszcza, od偶ywia sk贸r臋; chroni przed promieniowaniem UV i fotostarzeniem; ma r贸wnie偶 dzia艂anie zmi臋kczaj膮ce, koj膮ce i przeciwzmarszczkowe,

propanediol 鈥 glikol ro艣linny do rozpuszczania kwas贸w; no艣nik substancji aktywnych i rozpuszczalnik kwas贸w oraz ekstrakt贸w ro艣linnych,

palmitoyl grapevine shoot extract 鈥 zwi膮zek chemiczny otrzymywany z po艂膮czenia kwasu palmitynowego i ekstraktu z p臋d贸w winoro艣li; p臋dy winoro艣li zawieraj膮 wiele przeciwutleniaczy, w tym resweratrol, kt贸ry wed艂ug bada艅 przeprowadzonych w latach 90. XX wieku chroni przed chorob膮 niedokrwienn膮 serca, chroni przed potencjalnymi nowotworami, przeciwutleniacz: hamuje reakcje promowane przez tlen, zapobiega utlenianiu i je艂czeniu; chroni sk贸r臋 przed szkodliwymi czynnikami 艣rodowiska zewn臋trznego,

palmitoyl grape seed extract – ekstrakt z pestek winogron, antyoksydant, kondycjonuje sk贸r臋, chroni j膮, zapobiega powstawaniu zmarszczek, zask贸rnik贸w i wyprysk贸w, koi podra偶nienia, poparzenia, zaczerwienienie sk贸ry, poprawia koloryt bladej, poszarza艂ej i zm臋czonej cery, likwiduje przebarwienia i im zapobiega, poprawia j臋drno艣膰 i elastyczno艣膰, stymuluje niezb臋dne procesy metaboliczne; wzmacnia sk贸r臋 przed negatywnym wp艂ywem promieni s艂onecznych, zapobiega fotostarzeniu, skutkom stresu oksydacyjnego, a tak偶e jest naturalnym poch艂aniaczem promieni UV i znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciws艂onecznych; namacalnie i widocznie poprawia kondycj臋 i struktur臋 sk贸ry, wyg艂adza, dodaje zdrowego blasku, spr臋偶ysto艣ci, ujednolica, zw臋偶a pory, likwiduje obrz臋ki okolic oczu,

pentaerythrityl distearate – emolient, tworzy ochronny, nat艂uszczaj膮cy, wyg艂adzaj膮cy oraz zmi臋kczaj膮cy film na sk贸rze, 聽zapobiega odparowywaniu wilgoci i zmniejsza wp艂yw czynnik贸w zewn臋trznych na sk贸ry, np. wiatru, mrozu i klimatyzowanych pomieszcze艅,

potassium cetyl phosphate – emulgator,

carbomer 鈥 karbomer, regulator lepko艣ci; wed艂ug organizacji non profit EWG (Environmental Working Group) karbomery s膮 nietoksyczne i nie ulegaj膮 bioakumulacji; jednak niekt贸re instytucje, np. Europejska Agencja Chemikali贸w, umieszczaj膮 te polimery na listach makrodrobin plastiku; wed艂ug tej klasyfikacji mog膮 szkodzi膰 przyrodzie,

caprylyl glycol 鈥 substancja zmi臋kczaj膮ca, od偶ywiaj膮ca i utrzymuj膮ca wilgo膰 we w艂osach i sk贸rze,

xanthan gum 鈥 substancja konsystencjotw贸rcza,

hydrolyzed hyaluronic acid – kwas hialuronowy (patrz wy偶ej),

magnolia grandiflora bark extract – wyci膮g z magnolii, hamuje wyst臋powanie chronicznych stan贸w zapalnych i skutecznie neutralizuje wewn臋trzne czynniki starzenia si臋 sk贸ry,

potassium sorbate 鈥 s贸l potasowa kwasu sorbowego, konserwant, uniemo偶liwia mikroorganizmom przetrwanie w kosmetyku,

tocopherol 鈥 pochodna witaminy E, przeciwutleniacz, nawil偶a, odbudowuje sk贸r臋, zapobiega utlenianiu si臋 cennych olei w produkcie,

helianthus annuus (sunflower) seed oil,

adenosine 鈥 adenozyna 鈥 substancja o silnym dzia艂aniu przeciwzmarszczkowym, liftinguj膮cym, sp艂yca zmarszczki mimiczne, regeneruje sk贸r臋 dojrza艂膮, pobudza produkcj臋 kolagenu i elastyny w g艂臋bokich warstwach sk贸ry, adenozyn臋 cz臋sto 艂膮czy si臋 z glukonianem magnezu i peptydami, aby wzmocni膰 jej dzia艂anie, stosowana jest tak偶e w przypadku 艂ysienia, przyspiesza wzrost w艂os贸w i zwi臋ksza ich grubo艣膰, ma zdolno艣膰 drenowania sk贸ry, rozja艣nia przebarwienia i wyg艂adza, przy艣piesza kr膮偶enie krwi i poprawia jej przep艂yw, wykorzystywana jest w preparatach do sk贸ry starzej膮cej si臋, szorstkiej, suchej, wymagaj膮cej nawil偶enia, o ziemistym odcieniu, nier贸wnym kolorycie, do piel臋gnacji w艂os贸w os艂abionych, ze sk艂onno艣ci膮 do wypadania, we wspomaganiu leczenia 艂ysienia androgenowego, w preparatach wyszczuplaj膮cych i antycellulitowych,

sodium hydroxide 鈥 regulator pH,

sodium phytate 鈥 s贸l sodowa kwasu fitowego, ma dzia艂anie chelatuj膮ce (艂膮czy si臋 z toksynami i neutralizuje ich dzia艂anie),

gleditsia triacanthos seed extract – ekstrakt z nasion glediczji tr贸jcierniowej, bogaty w polisacharydy, zapewnia efekt instant-liftingu wyg艂adza drobne zmarszczki, napina sk贸r臋 oraz widocznie j膮 uj臋drnia,

paeonia lactiflora root extract – ekstrakt z korzenia piwonii bia艂ej, stosowany w kremach do piel臋gnacji cery tr膮dzikowej, o rozszerzonych porach, 艂ojotokowym zapaleniu sk贸ry twarzy i g艂owy, drobnych zmarszczkach; stosowany w profilaktyce przeciwstarzeniowej oraz przy wspomaganiu ochrony przeciws艂onecznej; chroni kom贸rki przed fotostarzeniem si臋 sk贸ry, utrzymuje g艂adk膮 i j臋drn膮 sk贸r臋; piwonia nie tylko chroni DNA keranocyt贸w poddawanych promieniowaniu UV, przez co zmniejsza proces fotostarzenia, ale mo偶e tak偶e do pewnego stopnia cofa膰 powsta艂e wcze艣niej szkody; ju偶 po 8 tygodniach stosowania preparatu z 0.5% paeoniflorin (co odpowiada 5% st臋偶eniu esktraktu w finalnym produkcie) wyra藕nie zmniejsza drobne zmarszczki na twarzy; wiadomo r贸wnie偶, 偶e hamuje aktywno艣膰 enzym贸w degraduj膮cych kolagen,

parfum (fragrance) – kompozycja zapachowa,

geraniol聽鈥 dzia艂a bakteriob贸jczo 鈥 ma zdolno艣膰 do przeciwdzia艂ania rozwojowi szczepu enterotoksygennego E. coli czy Cryptococcus neoformans; ponadto z jego pomoc膮 mo偶na przeciwdzia艂a膰 zaka偶eniom salmonell膮; ma r贸wnie偶 dzia艂anie przeciwnowotworowe; wykazuje r贸wnie偶 dzia艂anie antyoksydacyjne, op贸藕nia procesy starzenia, co czyni z niego cenny sk艂adnik kosmetyk贸w typu anti-aging; jego dzia艂anie nie jest tak silne, jak kwasu hialuronowego czy prowitaminy B5, ale regularne stosowanie produkt贸w, w kt贸rych sk艂adzie znajduje si臋 geraniol, przynosi zadowalaj膮ce efekty; jest znanym 艣rodkiem na komary, ale to nie jedyne jego zastosowanie: zapach tej substancji odstrasza te偶 takie insekty jak kleszcze, pch艂y czy mr贸wki,

linalool聽鈥 sk艂adnik kompozycji zapachowej o dzia艂aniu antyseptycznym i przeciwbakteryjnym, imituje zapach konwalii,

citronellol 鈥 cytronelol,聽bezbarwny zwi膮zek organiczny o zapachu r贸偶y lub geranium.

Podsumowanie: Bardzo podoba mi si臋 sk艂ad tego kremu. Du偶o emolient贸w, a mimo to nie zauwa偶y艂am u niego 偶adnego dzia艂ania zapychaj膮cego, wi臋c spe艂nia obietnice producenta. Ten krem doskonale radzi sobie z moj膮 problematyczn膮 cer膮 i wp艂ywa na zmniejszenie si臋 stan贸w zapalnych, a tak偶e optycznie zmniejsza widoczno艣膰 por贸w, delikatnych zmarszczek mimicznych i wszelkich niedoskona艂o艣ci. Absolutny must-have nie tylko dla posiadaczek cery dojrza艂ej.