sol de janeiro – coco cabana cream (recenzja)

Dzi艣 lu藕na recka, kt贸rej nawet nie planowa艂am, co wida膰 po aran偶acji fotograficznej dzisiejszych fotek (xd). Mam jednak nadziej臋, 偶e pomimo braku koncepcji, poczujecie vibe jaki koniec ko艅c贸w osi膮gn臋艂am. Gwoli 艣cis艂o艣ci, zale偶a艂o mi na uzyskaniu efektu leniwej fotografii retro toaletki wakacyjnej, wykonanej niedbale podczas wakacji. Niewa偶ne XD.

Balsam do cia艂a Coco Cabana kupi艂am w 3-paku z dwoma innymi balsamami sol do janeiro na promocji w Douglasie. Zesz艂ego lata by艂 jaki艣 taki niewyt艂umaczalny bum na produkty tej marki, prawdopodobnie dyktowany przez TikTokerki, a 偶e sama wcze艣niej zainwestowa艂am w mgie艂k臋, postanowi艂am przetestowa膰 balsam. Ka偶dy z nich ma inn膮 konsystencj臋, mi do gustu najbardziej podpad艂a wersja turkusowa o zapachu kokosa.

Zapewnienia producenta: B艂yskawicznie przekszta艂ca such膮, odwodnion膮, podra偶nion膮 sk贸r臋 w naj艂agodniejsz膮, najdoskonalsz膮, najbardziej soczyst膮 wersj臋 samej siebie. A korzy艣ci staj膮 si臋 coraz wi臋ksze dzi臋ki ci膮g艂emu rozpieszczaniu i mi艂o艣ci do cia艂a. Coco Cabana Cream dog艂臋bnie nawil偶a sk贸r臋 i nadaje jej wyrafinowanego kokosowego zapachu. Brazylijczycy kochaj膮, gdy ich sk贸ra jest mi臋kka, j臋drna i pachn膮ca. Krem posiada w sk艂adzie olejki, kt贸re wnikaj膮 w sk贸r臋 i nawil偶aj膮 j膮 przez kolejne 72h.

Nuty zapachowe: Kokos, tropikalna orchidea, praliny.

Spos贸b u偶ycia: Nanie艣膰 obficie na cia艂o z mi艂o艣ci膮. Im cz臋艣ciej go stosujesz, tym g艂臋bsze s膮 korzy艣ci i tym d艂u偶ej trwa nawil偶enie.

Zapach: P r z e p i 臋 k n y, kokosowy, d艂ugotrwale utrzymuj膮cy si臋 na sk贸rze.

Dzia艂anie: Zmi臋kcza i nawil偶a sk贸r臋.

Sk艂ad:聽aqua (water/eau)聽– woda,

propanediol (fermented sugar/sucre ferment茅) – glikol ro艣linny do rozpuszczania kwas贸w; naturalna alternatywa dla glikoli, wzbogacona o dodatkowe w艂asno艣ci nawil偶aj膮ce; doskona艂y no艣nik substancji aktywnych i rozpuszczalnik kwas贸w oraz ekstrakt贸w ro艣linnych; idealna baza do wykonania domowych tonik贸w i peeling贸w na bazie kwas贸w,

dodecane – lekki emolient, kt贸ry stanowi naturaln膮 alternatyw臋 dla syntetycznych emolient贸w; zmniejsza t艂usto艣膰 kosmetyk贸w, poprawia ich w艂a艣ciwo艣ci sensoryczne i u艂atwia rozprowadzanie, pozostawiaj膮c jedwabist膮 warstw臋; tworzy na powierzchni sk贸ry film, kt贸ry ogranicza nadmierne odparowywanie wody z nask贸rka (dzia艂a po艣rednio nawil偶aj膮co); w kosmetykach do w艂os贸w zwi臋ksza ich po艂ysk, a tak偶e u艂atwia rozczesywanie; dzia艂a wyg艂adzaj膮co,

parfum (fragrance) – kompozycja zapachowa,

saccharide isomerate – pentawityna, izomerat sacharydowy (saccharide isomerate), inaczej pentawityna lub nawil偶acz cukrowy, to substancja czynna o w艂a艣ciwo艣ciach nawil偶aj膮cych; wi膮偶e si臋 z kom贸rkami warstwy rogowej sk贸ry, dzi臋ki czemu nawil偶a j膮 przez d艂ugi czas, nawet do 72 godzin, dop贸ki nie zostanie naturalnie z艂uszczona; jest skuteczna nawet w niskich st臋偶eniach; mo偶na j膮 znale藕膰 w kosmetykach nawil偶aj膮cych do twarzy i cia艂a oraz szamponach i od偶ywkach do w艂os贸w,

hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate copolymer – substancja konsystencjotw贸rcza,

cocos nucifera (coconut/noix de coco) oil – olej o wysokiej zawarto艣ci nasyconych kwas贸w t艂uszczowych (g艂贸wnie laurynowy, mirystynowy), co sprawia, 偶e przyjmuje on form臋 sta艂膮; otrzymuje si臋 go z mi膮偶szu kokos贸w; jest emolientem – tworzy na sk贸rze film, kt贸ry ogranicza nadmierne odparowywanie wody z nask贸rka (dzia艂a po艣rednio nawil偶aj膮co); chroni sk贸r臋 przed czynnikami zewn臋trznymi; stosowany w preparatach do piel臋gnacji sk贸ry i w艂os贸w ma dzia艂anie nat艂uszczaj膮ce, wyg艂adzaj膮ce, zmi臋kczaj膮ce i nadaj膮ce po艂ysk; olej kokosowy topi si臋 w temperaturze oko艂o 25掳C; cz臋sto stosowany w preparatach do cia艂a, sztyftach, kosmetykach do sk贸ry suchej oraz do w艂os贸w (g艂贸wnie niskoporowatych),

theobroma grandiflorum (cupua莽u) seed butter – mas艂o otrzymywane jest z nasion drzewa Theobroma Grandiflorum; tworzy na sk贸rze film ochronny, nat艂uszcza j膮 i nawil偶a; dobrze si臋 wch艂ania i nie powoduje alergii; wyg艂adza, uelastycznia oraz zmi臋kcza nask贸rek; dzia艂a przeciwzapalnie, 艂agodzi oraz wspomaga procesy regeneracji; stosowane jest w produktach przeznaczonych do piel臋gnacji sk贸ry twarzy, okolicy oczu oraz cia艂a; w kosmetykach do w艂os贸w dzia艂a wyg艂adzaj膮co i chroni przed uszkodzeniami,

euterpe oleracea (a莽a铆/a莽a茂) fruit oil – olej otrzymany z jag贸d acai; jest 藕r贸d艂em antyoksydant贸w; dzia艂a antystarzeniowo; ze wzgl臋du na zawarto艣膰 m.in. witamin, sk艂adnik贸w mineralnych, polifenoli jest cennym sk艂adnikiem aktywnym wykorzystywanym w wielu aplikacjach kosmetycznych; hamuje procesy utleniania, kt贸re generowane s膮 przez wolne rodniki; intensywnie nawil偶a i odm艂adza sk贸r臋; polecany do piel臋gnacji sk贸ry zm臋czonej, suchej, zniszczonej; mo偶e by膰 stosowany w kosmetykach do sk贸ry wra偶liwej; chroni sk贸r臋 przed dzia艂aniem promieniowania UV; jest emolientem, kt贸ry dobrze wcha艂ania si臋 w sk贸r臋; dzia艂a 艂agodz膮co oraz zmi臋kczaj膮co; dzia艂a ochronnie i regeneruj膮co na w艂osy,

caprylic/capric triglyceride – mieszanka naturalnych kwas贸w t艂uszczowych; mo偶e wyst臋powa膰 pod nazw膮 caprylic, tr贸jgliceryd kaprylowo-kaprynowy, olej neutralny lub olej MCT; sk艂ada si臋 g艂贸wnie z ziaren oleju kokosowego i palmowego; to substancja bezzapachowa i bezbarwna, bardzo 艂atwa w u偶yciu i 艣wietnie rozprowadzaj膮ca si臋 po powierzchni; rozpuszcza si臋 w t艂uszczach i jest dobrze tolerowana przez b艂ony 艣luzowe oraz sk贸r臋,

glycerin – humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

sodium phytate – naturalny 艣rodek chelatuj膮cy: wy艂apuje z kosmetyku jony metali (kt贸re mog艂yby mie膰 negatywny wp艂yw na stabilno艣膰 i wygl膮d produktu) i tworzy z nimi kompleksy, zapobiegaj膮c niepo偶膮danym reakcjom; jest bezpiecznym zamiennikiem disodium EDTA oraz tetrasodium EDTA; ponadto jest antyoksydantem i zapobiega utlenianiu si臋 produktu pod wp艂ywem 艣wiat艂a; dzia艂a r贸wnie偶 przeciwzapalnie,

bisabolol – aktywny czynnik pozyskiwany z rumianku o w艂a艣ciwo艣ciach koj膮cych i 艂agodz膮cych,

zingiber officinale (ginger/gingembre) root extract – wyci膮g z korzenia imbiru, wykazuje dzia艂anie przeciwstarzeniowe,

sodium carboxymethyl beta-glucan – redukuje zmarszczki i poprawia spr臋偶ysto艣膰 sk贸ry; wykazuje w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami dzia艂ania promieniowa UV, wspomaga regeneracj臋 zniszczonej sk贸ry, zwi臋ksza stopie艅 nawil偶enia sk贸ry, 艂agodzi podra偶nienia, przyspiesza gojenie si臋 ran,

panthenol – prowitamina B5, jest substancj膮 nawil偶aj膮c膮, tworzy tak偶e film na sk贸rze, stymuluje odnow臋 kom贸rek i dzia艂a regeneruj膮co, wspomaga gojenie ran, 艂agodzi podra偶nienia i stan zapalny, dobrze wnika w nask贸rek, gdzie ulega przemianie do aktywnej witaminy B5,

sodium hyaluronate –聽hialuronian sodu, humektakt; sk艂adnik, kt贸ry ma du偶膮 zdolno艣膰 do wi膮zania cz膮steczek wody, dzi臋ki czemu poprawia nawil偶enie sk贸ry, a tak偶e utrzymuje wilgotno艣膰 masy kosmetycznej, zapobiegaj膮c wysychaniu; tworzy na powierzchni sk贸ry film, kt贸ry ogranicza nadmiern膮 utrat臋 wody z nask贸rka, dzia艂a ochronnie i wspomaga regeneracj臋; dodatkowo zmi臋kcza, uelastycznia i wyg艂adza sk贸r臋 oraz w艂osy; jest nieco ta艅szy i 艂atwiejszy w formu艂owaniu ni偶 kwas hialuronowy, ale pe艂ni bardzo podobn膮 funkcj臋,

citric acid – kwas cytrynowy, regulator pH, w wy偶szych st臋偶eniach mo偶e dzia艂a膰 keratolitycznie i z艂uszcza膰 martwe kom贸rki nask贸rka, a tak偶e dzia艂a膰 rozja艣niaj膮co na sk贸r臋, wspomaga dzia艂anie antyoksydacyjne,

sodium citrate – cytrynian sodu, sk艂adnik wykorzystywany jako substancja konserwuj膮ca i niweluj膮ca niepo偶膮dane zapachy w kosmetyku; jest przeciwutleniaczem,

acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer – poprawia lepko艣膰 produkt贸w, dzi臋ki czemu lepiej si臋 rozprowadzaj膮 i zachowuj膮 pierwotn膮 konsystencj臋; wok贸艂 tego sk艂adnika zrodzi艂o si臋 wiele kontrowersji, poniewa偶 jest on mikroplastikiem, kt贸ry mo偶e negatywnie wp艂ywa膰 na ca艂e 艣rodowisko naturalne, jego cz膮steczki maj膮 mniej ni偶 5 mm 艣rednicy i s膮 dodawane do wielu produkt贸w kosmetycznych, cz臋sto do peeling贸w; mikroplastik dostaje si臋 do 艣ciek贸w, przyczyniaj膮c si臋 do zanieczyszcze艅 艣rodowiska; gdy trafia do zbiornik贸w wodnych, jest gro藕ny dla wielu zwierz膮t morskich;

phenoxyethanol – konserwant, pisa艂am o nim tutaj,

ethylhexylglycerin – wspomaga dzia艂anie innych dodanych do kosmetyku konserwant贸w (np. fenoksyetanolu); jest to zwi膮zane ze zdolno艣ci膮 do zmniejszania napi臋cia powierzchniowego 艣cian kom贸rkowych mikroorganizm贸w, co umo偶liwia 艂atwiejsze przenikanie tradycyjnych konserwant贸w do wn臋trza kom贸rki, a nast臋pnie ich 艣mier膰;

benzyl benzoate – sk艂adnik kompozycji zapachowych; dodatkowo dzia艂a przeciwdrobnoustrojowo i wspomaga dzia艂anie konserwuj膮ce,

sodium hydroxide – regulator pH, dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym st臋偶eniu.

Podsumowanie: Niby oznaczony jako wega艅ski, a jednak z mikroplastikiem w sk艂adzie. Nie ukrywam, 偶e gdy widz臋 plakietk臋 “vegan” na opakowaniu, to nie wczytuj臋 si臋 jako艣 dok艂adnie w sk艂adniki. Teraz tego 偶a艂uj臋, bo zabieg mo偶na by艂oby podpi膮膰 pod greenwashing, prawda? ; )