PETAL FRESH ANTI-FRIZZ LAVENDER CONDITIONER; EQUILIBRA ALOE SHAMPOO {recenzja}

Cze艣膰 kochani!聽Waha艂am si臋 nad tym, czy powinnam dzisiaj publikowa膰 t臋 recenzj臋 (w ko艅cu wczoraj te偶 jedn膮 opublikowa艂am), jednak偶e z racji tego, 偶e podczas 艣wi膮t raczej b臋dzie mnie tu mniej, postanowi艂am zaryzykowa膰 monotoni膮 i uraczy膰 Was kolejn膮 kosmetyczn膮 notk膮. Ca艂kiem niedawno informowa艂am w instagramowym haulu o zakupie lawendowej od偶ywki – ale nie martwcie si臋, nie zu偶y艂am jej w dwa tygodnie sama. Tym razem na drodze wyj膮tku s艂u偶y艂a dw贸m osobom (xd). Nie przed艂u偶aj膮c jednak, zapraszam do recenzji!

O swojej mi艂o艣ci do petalk贸w/petalek (mamy oficjaln膮 wersj臋 odmiany tego zdrobnienia?) pisa艂am ju偶 w poprzedniej recenzji uwzgl臋dniaj膮cej dwie od偶ywki: z pestkami z winogron i oliw膮 z oliwek i z drzewem herbacianym. Zaciekawiona fantastycznym dzia艂aniem wy偶ej wspomnianych produkt贸w, postanowi艂am przyjrze膰 si臋 dzia艂aniu od偶ywce wyg艂adzaj膮cej zapobiegaj膮cej puszeniu si臋 w艂os贸w z ekstraktem z lawendy. I wiecie co? By艂 to strza艂 w dwunastk臋! (Bo znacznie wi臋cej ni偶 w dziesi膮tk臋!)

Estetyka opakowania: Tutaj nie ma sensu, 偶ebym si臋 powtarza艂a, ale to zrobi臋. Bardzo podoba mi si臋 oprawa graficzna butelki, jednak偶e papier, z kt贸rego zosta艂a wykonana etykieta pozostawia wiele do 偶yczenia. Bardzo 艂atwo si臋 gnie, co po paru tygodniach u偶ytkowania nie wygl膮da zbyt estetycznie.

Zapach: Intensywnie zio艂owy z nut膮 lawendy, cudowny! Lawenda jest stosowana w aromaterapii i piel臋gnacji urody od tysi臋cy lat. Znana jest z w艂a艣ciwo艣ci uspokajaj膮cych i relaksuj膮cych. Wspaniale koi nie tylko umys艂, ale r贸wnie偶 w艂osy minimalizuj膮c ich puszenie.

Dzia艂anie: Najlepiej ze wszystkich trzech, jakie dot膮d stosowa艂am wyg艂adza w艂osy. Efekt wyg艂adzenia utrzymuje si臋 d艂ugo po sp艂ukaniu od偶ywki, a tak偶e przez nast臋pne dni wolne od mycia. Moje w艂osy ju偶 dawno nie by艂y w tak dobrej kondycji!

Analiza sk艂adu:

aqua (water) – woda,

caprylic/capric triglyceride (otrzymany z oleju kokosowego – ) – emolient t艂usty, zapobiega odparowywaniu wody z nask贸rka, tworzy film, zmi臋kcza, wyg艂adza, nawil偶a sk贸r臋 i w艂osy; poprawia konsystencj臋 kosmetyku,

glycerin (otrzymana z oleju warzywnego) – – gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

behenyl alcohol (otrzymany z oleju kokosowego) – emolient, sk艂adnik nat艂uszczaj膮cy i pianotw贸rczy, nawil偶a i zmi臋kcza,

cetearyl alcohol (otrzymany z oleju kokosowego) – jest sk艂adnikiem konsystencjotw贸rczym krem贸w, mleczek, od偶ywek w艂osowych, zag臋szcza, a tak偶e wp艂ywa na w艂a艣ciwo艣ci aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje po艣lizg oraz mo偶e wspomaga膰 spienianie; tworzy okluzyjny film na sk贸rze i w艂osach, kt贸ry dzia艂a nat艂uszczaj膮co, zmi臋kczaj膮co, kondycjonuj膮co i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci,

cetyl alcohol (otrzymany z oleju kokosowego) – emolient, nawil偶acz,

stearyl alcohol (otrzymany z oleju kokosowego) – alkohol stearylowy, alkohol t艂uszczowy, emolient, znajduje si臋 w olejach i t艂uszczach; umo偶liwia powstanie emulsji, nawil偶a, nat艂uszcza,

hydroxypropyl methylcellulose (otrzymana z w艂o kien bawe艂nianych) – hypromeloza; hydroksypropylometyloceluloza; pochodna celulozy, czyli zwi膮zku nale偶膮cego do w臋glowodan贸w, u偶ywana jest w przemy艣le farmaceutycznym mi臋dzy innymi jako substancja pomocnicza i wype艂niaj膮ca,

*olea europaea (olive) fruit oil – olej z li艣ci oliwki europejskiej; dzia艂anie antybakteryjne i przciwwirusowe; regeneruje, nawil偶a, ponadto dzia艂a koj膮co, wyg艂adzaj膮co i przeciwzapalnie; zawiera silne przeciwutleniacze, naturalnie chroni膮ce sk贸r臋 przed szkodliwym dzia艂aniem wolnych rodnik贸w, neutralizuje procesy starzenia,

helianthus annuus (sunflower) seed oil – olej z nasion s艂onecznika, zawiera wit.E, karoten, wzmacnia, zmi臋kcza, dzia艂anie przeciwrodnikowe,

tocopheryl acetate (vitamin E) – witamina E, ma w艂a艣ciwo艣ci konserwuj膮ce, przed艂u偶a 艣wie偶o艣膰 kosmetyk贸w, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji t艂uszczowych, g艂贸wnie delikatnych olej贸w ro艣linnych wra偶liwych na 艣wiat艂o, tlen i temperatur臋; op贸藕nia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwyk艂e dzia艂anie dla sk贸ry, przeciwzmarszczkowe, silnie antyoksydacyjne, od偶ywcze, wzmacniaj膮ce i ochronne; poprawia tak偶e nawil偶enie sk贸ry,

panthenol (vitamin B5) – 艂agodzi, nawil偶a,

*lavandula angustifolia (lavender) flower/leaf/stem extract – ekstrakt z lawendy, 艂agodzi i dezynfekuje sk贸r臋 g艂owy; skuteczny na 艂uszczyc臋 i wypryski; zawiera olejek eteryczny, garbniki, kwas ursolowy, fitosterole i zwi膮zki mineralne; reguluje poziom nawil偶enia sk贸ry i w艂os贸w; 艂agodzi i dezynfekuje sk贸r臋 g艂owy,

salvia officinalis (sage) leaf extract* – ekstrakt z sza艂wii lekarskiej, 艂agodzi stany zapalne sk贸ry, dzia艂anie przeciwzapalne, grzybob贸jcze, odka偶aj膮ce,

orbignya oleifera (babassu) seed oil* – olej z pestek nasion babassu (olej z nasion palm orbignya oleifera), nawil偶a, nat艂uszcza, od偶ywia, wyg艂adza, u艂atwia rozczesywanie w艂os贸w, topi si臋 na sk贸rze, nie zostawiaj膮c t艂ustej warstwy; mocno nab艂yszcza w艂osy,

*tussilago farfara (coltsfoot) flower extract – dzia艂a os艂onowo, nawil偶aj膮co, zmi臋kczaj膮co i 艣ci膮gaj膮co; 艂agodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie sk贸ry, stosowany w preparatach (szamponach, p艂ukankach przeciw艂upie偶owych) ze wzgl臋du na spowalnianie nadmiernego rogowacenia nask贸rka, dzia艂anie przeciw艂upie偶owe,

*achillea millefolium (yarrow) extract – wyci膮g z krwawnika pospolitego, wykazuje dzia艂anie przeciwzapalne, 艂agodz膮ce, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne,

*equisetum arvense (horsetail) extract – skrzyp polny, bogate 藕r贸d艂o krzemu, kt贸ry jest sk艂adnikiem budulcowym w艂os贸w i paznokci; wzmacnia cebulki w艂osowe, zapobiega wypadaniu,

*rosmarinus officinails (rosemary) leaf extract – ekstrakt z rozmarynu, stymuluje kr膮偶enie krwi; wzmacnia cebulki w艂osowe, zatrzymuje wypadanie w艂os贸w i nadmierne wydzielanie sebum; pomaga pozby膰 si臋 艂upie偶u, dzia艂a od偶ywiaj膮co, pobudza wzrost w艂os贸w,

*althaea officinails (marshmallow) root extract – ekstrakt z korzenia prawo艣lazu, zmi臋kczaj膮cy, przeciwzapalny, emoliencyjny, poprawiaj膮cy nawil偶enie sk贸ry,

*chamomilla recutita (chamomile) flower extract – ekstrakt z rumianku pospolitego, ma w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne, przyspieszaj膮ce gojenie si臋 ran, dezodoryzuj膮ce, przeciwbakteryjne i neutralizuj膮ce toksyny bakteryjne, pobudzaj膮ce przemian臋 materii w sk贸rze,

*melissa officinails (lemon balm) leaf extract – wyci膮g z melisy lekarskiej, wykazuje dzia艂anie bakteriob贸jcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, tonizuj膮ce, oczyszczaj膮ce i od艣wie偶aj膮ce; 艂agodzi podra偶nienia i reguluje prac臋 gruczo艂贸w 艂ojowych, odpr臋偶a; dzia艂a antyoksydacyjnie i wzmacnia system obronny sk贸ry,

*thymus vulgaris (thyme) extract – ekstrakt z tymianku, poprawia struktur臋 w艂os贸w, przywracaj膮c im naturalny blask; dzia艂a antyseptycznie, bakteriob贸jczo, grzybob贸jczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie, dzi臋ki zawarto艣ci garbnik贸w r贸wnie偶 艣ci膮gaj膮co i oczyszczaj膮co na sk贸r臋,

dehydroacetic acid (otrzymywany z cukru trzcinowego)- kwas dehydrooctowy, identyczny z naturalnym konserwant, dopuszczony przez instytucje certyfikuj膮ce kosmetyki naturalne,

ethylhexylglycerin (otrzymywany z oleju warzywnego) – konserwant pochodzenia naturalnego, humektant, dzia艂anie nawil偶aj膮ce.

**zapach

*certyfikowane organiczne sk艂adniki

**naturalne substancje zapachowe otrzymywane z olejk贸w eterycznych

Podsumowanie: Tak jak wspomina艂am wy偶ej, jak dot膮d to najlepsza od偶ywka Petal Fresh, jak膮 dane mi by艂o wypr贸bowa膰. Z pewno艣ci膮 do niej wr贸c臋 i gor膮co polecam Wam przetestowa膰 jej w艂a艣ciwo艣ci :).

Drugi kosmetyk kupi艂am z polecenia Anwen! Co jak co, ale Annie ufam pod wzgl臋dem piel臋gnacyjnym w stu procentach, dlatego kiedy tylko przeczyta艂am jej wpis o aloesowej mi艂o艣ci, postanowi艂am wypr贸bowa膰 szampon naturalny w 98%. Clean Beauty nie wykry艂o 偶adnego szkodliwego sk艂adnika podczas skanowania sk艂adu, dlatego uzna艂am, 偶e nie ma si臋 co przejmowa膰 tymi dwoma procentami, a sam szampon wydawa艂 mi si臋 idealny.

Estetyka opakowania: Wybaczy艂am Equilibrze opakowanie, przede wszystkim przez wzgl膮d na dzia艂anie i nie艣wiadomo艣膰 tego, co kry艂o si臋 w sk艂adzie.

Zapach: Delikatny, odrobin臋 apteczny.

Dzia艂anie: Myje. I to jest najwa偶niejsze. Doskonale radzi sobie ze zmywaniem olei, zwyk艂ych zanieczyszcze艅, suchych szampon贸w – nie podra偶nia i nie przesusza przy tym sk贸ry g艂owy. Jest聽 wydajny – starczy艂 mi na prawie p贸艂 roku przy regularnym stosowaniu, poniewa偶 bardzo dobrze si臋 pieni.

Analiza sk艂adu:

aqua (water) – woda,

aloe barbadensis leaf juice – sok z li艣ci aloesu, humektant, ma dzia艂anie nawil偶aj膮ce i zmi臋kczaj膮ce,

ammonium lauryl sulfate – s贸l amonowa siarczanu alkoholu laurylowego; detergent, substancja myj膮ca, zaliczana do bardziej delikatnych, delikatniejszych ni偶 np. SLS, SLES, ale mocniejsza ni偶 np. cocamidopropyl betaine;

cocamidopropyl betaine – 艂agodna substancja myj膮ca, pianotw贸rcza, pochodna oleju kokosowego; poprawia tak偶e konsystencj臋 kosmetyku i jako艣膰 piany; pozyskuje si臋 j膮 z naturalnych surowc贸w (olej kokosowy), wykazuje dobre w艂a艣ciwo艣ci pianotw贸rcze oraz przeciwbakteryjne, wra偶liwe osoby cocamidopropyl betaine mo偶e uczula膰, wywo艂ywa膰 podra偶nienia sk贸ry g艂owy i wzmo偶one wypadanie w艂os贸w, na polskich stronach internetowych mo偶na znale藕膰 informacj臋 o tym, 偶e jest to delikatny 艣rodek – nikt nie wspomina o badaniach ameryka艅skiej organizacji American Contact Dermatits Society i o problemie alergiczno艣ci betainy kokamidopropylowej;聽je偶eli wyst臋puje samodzielnie w produkcie w贸wczas nie jest szkodliwy, jednak偶e w po艂膮czeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie sk贸ry, 艂upie偶, wypryski na sk贸rze ow艂osionej i alergiczne zapalenie sk贸ry. – 藕r贸d艂o: luskiewnik.strefa.pl;聽blogkokoszki.eu

codium cocoamphoacetate – mieszanina soli sodowych glicynian贸w kwas贸w t艂uszczowych oleju kokosowego; bardzo 艂agodna dla sk贸ry substancja myj膮ca; usuwa zanieczyszczenia z powierzchni sk贸ry i w艂os贸w; wyg艂adza w艂osy, nadaje po艂ysk; w kosmetyku pe艂ni tak偶e funkcje pianotw贸rcz膮,

glycerin – gliceryna, humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

urtica dioica (nettle) leaf extract – ekstrakt z li艣ci pokrzywy, wzmacnia w艂osy, przeciwdzia艂a ich przet艂uszczaniu i wypadaniu, zapobiega 艂upie偶owi; pokrzywa zawiera bogaty zestaw biologicznie aktywnych substancji, kt贸ry stymuluje w臋glowodanow膮 i bia艂kow膮 przemian臋, zwi臋ksza napi臋cie 艣cianek naczy艅 krwiono艣nych, wzmaga likwidacje podra偶nie艅 i sw臋dzenia sk贸ry g艂owy, zapewnia profilaktyk臋 艂upie偶u, wypadania w艂os贸w i przedwczesnego siwienia,

linum usitatissimum (linseed) seed extract – ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego – nasiona lnu zawieraj膮 du偶e ilo艣ci oleju (w sk艂adzie do 50% kwasu linolenowego oraz do 25% kwasu linolowego), 艣luzu i protein, a tak偶e mikroelementy i fitohormony; 艣luz ochronny, kt贸ry tworzy si臋 po maceracji nasion, jest bogaty w zwi膮zki cukrowe o dzia艂aniu zmi臋kczaj膮cym, ochronnym i os艂onowym; w kosmetyce szczeg贸lnie ceni si臋 w艂a艣ciwo艣ci nasion lnu ze wzgl臋du na silne w艂a艣ciwo艣ci nawil偶aj膮ce i 艂agodz膮ce podra偶nienia; natomiast olej lniany to wyj膮tkowe bogactwo niezb臋dnych nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych; ekstrakt z lnu, wyg艂adza, nawil偶a, zmi臋kcza, nadaje po艣lizg w艂osom,

hydrolyzed wheat protein – proteiny zbo偶owe to substancje odpowiedzialne za od偶ywienie, ogranicza podra偶nienia spowodowane dzia艂aniem detergent贸w,

prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil – olej migda艂owy, nawil偶a i nat艂uszcza w艂osy, zawiera wit. A, B1, B2, B6, D, E; daje po艂ysk i mi臋kko艣膰 w艂osom; zawiera te偶 kwas oleinowy i linolowy; olej ze s艂odkich migda艂贸w jest bardzo dobrym emolientem, tj. wyg艂adza; ma bardzo wysokie zdolno艣ci nawil偶ania sk贸ry, szczeg贸lnie je艣li jest stosowany systematycznie,

guar hydroxypropyltrimonium chloride – antystatyk tworz膮cy na w艂osach ochronn膮 pow艂ok臋, dodatkowo ma r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze, wyg艂adza, wzmacnia w艂osy, u艂atwia rozczesywanie,

coco-glucoside – jest niejonowym 艣rodkiem powierzchniowo czynnym, kt贸ry mo偶e by膰 u偶ywany jako 艣rodek pianotw贸rczy, od偶ywka lub emulgator; jest ch臋tnie stosowany w produktach organicznych, poniewa偶 jest zdrowszy dla sk贸ry, bezpieczny dla 艣rodowiska i ca艂kowicie biodegradowalny; nie zawiera paraben贸w, siarczanu laurylowego, sulfat贸w, formaldehydu czy dietanoloamid贸w; otrzymywany jest na bazie oleju kokosowego i cukr贸w owocowych; ma doskona艂膮 dermatologiczn膮 kompatybilno艣膰 ze wszystkimi typami sk贸ry i jest bardzo 艂agodny; wed艂ug test贸w por贸wnawczych jest najbardziej 艂agodnym dla sk贸ry 艣rodkiem powierzchniowo czynnym; bardzo dobrze rozpuszcza si臋 w wodzie, stabilny chemicznie i niewra偶liwy na zmiany pH; najcz臋艣ciej wykorzystywany jest jako 鈥瀢zmacniacz鈥 piany w produktach do mycia i piel臋gnacji w艂os贸w i cia艂a; poprawia konsystencj臋; wy艣mienicie usuwa zanieczyszczenia ze sk贸ry i w艂os贸w;

glyceryl oleate – zastosowany w preparatach do piel臋gnacji sk贸ry i w艂os贸w tworzy na ich powierzchni warstw臋 okluzyjn膮 (film), kt贸ra zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to po艣rednie dzia艂anie nawil偶aj膮ce), przez co kondycjonuje sk贸r臋 i w艂osy; powsta艂y film, wyg艂adza powierzchni臋 nask贸rka i w艂os贸w; nadaje po艂ysk; substancja zwil偶aj膮ca – u艂atwia usuwanie zanieczyszcze艅,

parfum (fragrance) – substancja zapachowa, b臋d膮ca jedn膮 wielk膮 niewiadom膮, nigdy tak naprawd臋 do ko艅ca nie wiemy co kryje si臋 pod t膮 tajemnicz膮 nazw膮 PARFUM; bywa bardzo cz臋sto tak, 偶e pod t膮 nazw膮 ukryto substancje zapachowe np. silnie uczulaj膮ce albo te偶 kancerogenne,

potassium sorbate – s贸l potasowa kwasu sorbowego, konserwant, uniemo偶liwia mikroorganizmom przetrwanie w kosmetyku,

phenoxyethanol – sk艂adnik w formie cieczy, kt贸ry wyr贸偶nia si臋 mocnym, kwiatowym zapachem; nale偶y do grupy eter贸w, jest organicznym zwi膮zkiem chemicznym; lekko rozpuszcza si臋 w wodzie i jest stosowany jako 艣rodek konserwuj膮cy, kt贸ry przed艂u偶a czas przydatno艣ci kosmetyk贸w do u偶ycia; naturalnie wyst臋puje w zielonej herbacie, ale do kosmetyk贸w dodawany jest w wersji syntetycznej, powstaj膮cej w laboratoriach; wed艂ug wi臋kszo艣ci 藕r贸de艂, w ilo艣ci 1% jest bezpieczny; zakazany w Japonii;

liczne badania wykaza艂y, 偶e toksyczno艣膰 fenoksyetanolu mo偶e powodowa膰 skutki szkodliwe dla m贸zgu i uk艂adu nerwowego, nawet przy umiarkowanym st臋偶eniu; FDA ostrzega, 偶e fenoksyetanol mo偶e powodowa膰 wy艂膮czenie o艣rodkowego uk艂adu nerwowego, wymioty i kontaktowe zapalenie sk贸ry; jednak tylko w sytuacji po艂kni臋cia, wdychania lub wnikania bezpo艣rednio przez sk贸r臋.

W 2013 roku Francuska Agencja Bezpiecze艅stwa Lekarstw i Produkt贸w Higieny (ANSM) zaleci艂a, by nie stosowa膰 fenoksyetanolu bezpo艣rednio na sk贸r臋 pupy niemowl膮t i ma艂ych dzieci. Wskaza艂a, by zmniejszy膰 dozwolone st臋偶enie z 1% do 0,4%. Obecnie Francuska Agencja zaleca, by nie u偶ywa膰 tego sk艂adnika w og贸le w kosmetykach dla dzieci poni偶ej 3 roku 偶ycia! Tak kategoryczne postawienie sprawy zmotywowa艂o inne organizacje do ponownego przeanalizowania dzia艂ania fenoksyetanolu. Badania trwaj膮鈥 Zanim jednak otrzymamy jednoznaczn膮 odpowied藕, czy jest to sk艂adnik szkodliwy czy bezpieczny (je艣li tak to w jakim st臋偶eniu, czy tak jak pocz膮tkowo s膮dzono w 1%, czy tak jak zadecydowano p贸藕niej 鈥 0,4%, a mo偶e jeszcze w innym?), warto rozwa偶y膰, czy nie lepiej omija膰 kosmetyki z tym sk艂adnikiem i wybiera膰 inne鈥 – 藕r贸d艂o

benzoic acid – kwas benzoesowy, substancja konserwuj膮ca, uniemo偶liwia rozw贸j i przetrwanie mikroorganizm贸w w czasie przechowywania produktu,

citric acid – kwas cytrynowy, naturalny konserwant, regulator pH,

tetrasodium glutamate diacetate – tetrasodowy glutaminian dioctanu; substancja chelatuj膮ca, pochodzenia ro艣linnego; antyoksydant – dzia艂a przeciwstarzeniowo,

dehydroacetic acid –聽kwas dehydrooctowy, identyczny z naturalnym konserwant, dopuszczony przez instytucje certyfikuj膮ce kosmetyki naturalne.

Podsumowanie: Powiem szczerze. Zmi贸t艂 mnie widok fenoksyetanolu i聽betainy kokamidopropylowej. Po pierwsze – moja cud aplikacja w og贸le ich nie wykry艂a, prawdopodobnie przez czcionk臋, jak膮 zosta艂 napisany sk艂ad (producenci robi膮 to do艣膰 cz臋sto, aby unikn膮膰 utraty klient贸w korzystaj膮cych z tego typu aplikacji), po drugie… Powi膮za艂am pewne #fakty i dosz艂am do wniosku, 偶e nadmierne wypadanie w艂os贸w mog艂o by膰 skutkiem stosowania tego szamponu. W polskiej blogosferze nie m贸wi si臋 praktycznie wcale o szkodliwo艣ci cocamidopropyl betaine, przez co tak naprawd臋 n-i-c nie wiemy o tym sk艂adniku. Co je艣li by艂am na tyle wra偶liwa, 偶e nie trzeba by艂o mocnego detergentu, aby os艂abi膰 cebulki moich w艂os贸w? To s膮 tylko spekulacje, ale mimo to w pewnym sensie czuj臋 si臋 wprowadzona w b艂膮d i to podw贸jnie. Po odstawieniu szamponu i zaobserwowaniu zmniejszenia wypadania w艂os贸w zaczynam si臋 w tym przekonaniu utwierdza膰 jeszcze mocniej…

To by by艂o na tyle na dzi艣. Mam nadziej臋, 偶e m贸j wpis sk艂oni Was do dog艂臋bnego zapoznawania si臋 ze sk艂adem kupowanych kosmetyk贸w. Jak wida膰 wci膮偶 nie mo偶emy w 100% polega膰 na elektronicznych aplikacjach, czego dowodem by艂a moja 艣lepa wiara w nieszkodliwy sk艂ad szamponu Equilibra. Buziaki