COCOPALM POLYNESIAN od偶ywka do w艂os贸w z organicznym olejem kokosowym i keratyn膮 (recenzja)

Pami臋tacie jak w czerwcu opublikowa艂am jeden z najcz臋艣ciej ogl膮danych przez Was film贸w na moim kanale? Pod koniec pokazywa艂am w nim produkty, kt贸re otrzyma艂am we wsp贸艂pracy z Hebe, a mianowicie szampon i od偶ywk臋 z olejem kokosowym i keratyn膮 COCOPALM POLYNESIAN. Dzisiaj, po ponad o艣miu miesi膮cach regularnego stosowania w ko艅cu dotar艂am do denka i mog臋 szczerze wypowiedzie膰 si臋 na temat produktu! Gotowi? Zapraszam do czytania!

S艂owem wst臋pu: Nie powinnam godzi膰 si臋 na t臋 wsp贸艂prac臋. Przede wszystkim dlatego, 偶e by艂 to barter. Jak wiecie, wi臋kszo艣膰 propozycji barterowych w ci膮gu ponad dwunastoletniej kariery blogowej zwyczajnie odrzuci艂am (skazuj膮c si臋 na wieczne pot臋pienie przez agencje piarowe, kt贸re prawdopodobnie po kolejnym e-mailu, w kt贸rym wy艣miewa艂am ich propozycje darmowego posta w zamian za dwupak produktu, skre艣li艂y mnie na amen). Nie ukrywam, da艂o si臋 to odczu膰. Daje si臋 to odczu膰 nadal, ale po tym jednym wybryku nie zamierzam zmienia膰 swojego podej艣cia. Po pierwsze dlatego, 偶e lubi臋 sama wybiera膰 produkty o kt贸rych pisz臋, po drugie dlatego, 偶e szanuj臋 sw贸j czas. Czas to pieni膮dz. Wracaj膮c jednak do od偶ywki. Co przekona艂o mnie do zgody? Nie uwierzycie, ale… Design butelek! Urzek艂 mnie na tyle, 偶e uleg艂am. Czy s艂usznie?

Zapewnienia producenta: Od偶ywka do w艂os贸w z organicznym olejem kokosowym i keratyn膮 nawil偶a, dodaje blasku, regeneruje, chroni i u艂atwia stylizacj臋.聽Japo艅ski, naturalny rytua艂 piel臋gnacji w艂os贸w Cocopalm 艂膮czy tradycyjne naturalne sk艂adniki aktywne z najnowsz膮 technologi膮 formulacji. Keratynowa kuracja uzupe艂niona jest od偶ywczo-nawil偶aj膮c膮 kompozycj膮 botanicznych ekstrakt贸w z palmy kokosowej, noni, gardenii tahita艅skiej oraz organicznego oleju kokosowego pozyskiwanego z poszanowaniem 艣rodowiska i praw cz艂owieka. Rytua艂 pobudza r贸wnie偶 zmys艂y, egzotycznym zapachem kwiat贸w Tiare.

Informacje dodatkowe

Top sk艂adniki: Keratyna
Ostrze偶enia dotycz膮ce bezpiecze艅stwa: Nie stosowa膰 w przypadku nadwra偶liwo艣ci na jakikolwiek sk艂adnik kosmetyku. W przypadku dostania si臋 do oczu, natychmiast przep艂uka膰 je du偶膮 ilo艣ci膮 wody. Chroni膰 przed dzie膰mi.
Dzia艂anie: Od偶ywcze
Typ w艂os贸w: Do wszystkich rodzaj贸w w艂os贸w
Nazwa wymagana przez prawo: Cocopalm Od偶ywka do w艂os贸w z organicznym olejem kokosowym i keratyn膮 600 ml

Estetyka opakowania: Kwestia gustu, ale w mojej opinii design jest przepi臋kny. Kojarzy mi si臋 z estetyk膮 soft, coquette, vintage, dolette, hyper feminine, jak zwa艂 tak zwa艂. Wiecie o co chodzi. Coca-cola, r贸偶owe kokardki, zakolan贸wki, Lana Del Rey.

Zapach: Delikatny, kremowy, kwiatowy.

Dzia艂anie: Zdecydowanie cz臋艣ciej u偶ywa艂am od偶ywki jako pierwsze O w metodzie OMO i sprawdza艂a si臋 艣wietnie. Stosowana jako produkt ko艅cowy chwilami obci膮偶a艂a moje w艂osy.

Sk艂ad: aqua – woda,

hexylene glycol 鈥撀爇onserwant, u偶ywany najcz臋艣ciej jako zmi臋kczacz lub 艣rodek utrzymuj膮cy wilgotno艣膰, potencjalny alergen,

behentrimonium chloride 鈥 kondycjoner, zapobiega pl膮taniu si臋 w艂os贸w, nadaje po艂ysk i wyg艂adza w艂osy, a tak偶e u艂atwia ich rozczesywanie i ma dzia艂anie antystatyczne,

cetyl alcohol – emolient, nawil偶acz,

amodimethicone 鈥 przyjazny silikon, usuwany delikatnym szamponem,

stearyl alcohol 鈥 alkohol stearylowy, alkohol t艂uszczowy, emolient, znajduje si臋 w olejach i t艂uszczach; umo偶liwia powstanie emulsji, nawil偶a, nat艂uszcza,

elaeis guineensis seed oil – olej palmowy; olej otrzymany z olejowca gwinejskiego, tzw. palmy olejowej; emolient; nale偶y do olei o t艂ustym odczuciu; mo偶e akumulowa膰 si臋 na sk贸rze; polecany do piel臋gnacji przed wszystkim w艂os贸w suchych, chroni je przed procesami degradacji pod wp艂ywem dzia艂ania czynnik贸w zewn臋trznych; zmi臋kcza i nat艂uszcza w艂os; tworzy warstw臋 ochronn膮, kt贸ra z jednej strony chroni wewn臋trzne nawodnienie, z drugiej za艣 zapobiega przenikaniu szkodliwych substancji z otoczenia;

dimethicone 鈥 silikon rozpuszczalny w wodzie; tworzy na powierzchni sk贸ry/w艂osa film, lecz nie powoduje zask贸rnik贸w,

cocos nucifera oil聽鈥 olej z kokosa, bogaty w witamin臋 E, dobroczynne kwasy t艂uszczowe, minera艂y, wyg艂adza, uelastycznia w艂osy,

gardenia taitensis flower extract –聽wyci膮g z kwiat贸w gardenii tahita艅skiej/ekstrakt z kwiatu tiare/OLEJ MANOI; chroni w艂osy przed szkodliwym dzia艂aniem 艣rodowiska zewn臋trznego; posiada w艂a艣ciwo艣ci piel臋gnacyjne oraz zapach egzotycznych kwiat贸w; do jego wyprodukowania u偶ywa si臋 kwiat贸w Gardenii tahita艅skiej oraz oleju kokosowego; dzia艂a od偶ywczo na w艂osy i nadaje s艂odki, zmys艂owy zapach,

hydrolyzed keratin –聽hydrolizowana keratyna; pozyskiwana z we艂ny owczej; naturalna proteina o wysokiej zawarto艣ci aminokwas贸w siarkowych, wyst臋puj膮ca w sk贸rze, w艂osach i paznokciach organizm贸w zwierz臋cych i ludzi; w艂osy pod wp艂ywem wycieranie si臋, czesania, suszenia, prostowania, mycia i farbowanie wyp艂ukuje si臋 z w艂os贸w, dlatego kosmetyki z keratyn膮 uzupe艂niaj膮 jednorazowo jej ubytki; kosmetyki z keratyn膮 nawil偶a, odbudowu膮 i nab艂yszczaj膮 w艂osy;

cocos nucifera fruit extract –聽naturalna substancja ro艣linna, kt贸ra wyst臋puje w formie wyci膮gu z rozdrobnionego owocowego mi膮偶szu kokosa; zawiera znaczne ilo艣ci nasyconych kwas贸w t艂uszczowych, cukry, aminokwasy, takie jak np.izoleucyna, leucyna, lizyna, fenyloalanina, walina lub argninina 鈥 jako budulec protein, maj膮 tak偶e dzia艂anie nawil偶aj膮ce, od偶ywia i nat艂uszcza sk贸r臋 i w艂osy, chroni przed szkodliwymi czynnikami 艣rodowiska zewn臋trznego, wyg艂adza, regeneruje i piel臋gnuje w艂osy, zapobiega utracie wody, jest tak偶e 藕r贸d艂em b艂onnika, potasu, magnezu, fosforu, oraz witaminy C, B6 oraz ryboflawiny, niacyny, tiaminy,

morinda citrifolia fruit juice – ekstrakt z Owocu Noni (Morwa Indyjska) (Morinda Citrifolia Extract); bogate 藕r贸d艂o witamin (m.in. C, A, E, B3), sk艂adnik贸w mineralnych i aminokwas贸w; oczyszcza i od偶ywia w艂osy;

glycerin聽–聽humektant, utrzymuje wilgo膰, nawil偶a, zapobiega utracie wody w nask贸rku, u艂atwia przenikanie innych substancji w g艂膮b sk贸ry,

citric acid 鈥 kwas cytrynowy, naturalny konserwant, regulator pH,

EDTA –聽skr贸t od angielskiej nazwy EthyleneDiamineTetraacetic kwasu etylenodiaminotetraoctowego (C10H16N2O8), inaczej nazywanego kwasem wersetowym; jest to zwi膮zek organiczny oparty na kwasie polikarboksylowym i 伪-aminokwasach; ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, pe艂ni rol臋 konserwantu, zapobiegaj膮cego zmianom zapachu, konsystencji i wygl膮du kosmetyku;聽przyjmuje si臋, 偶e EDTA stosowany w niskich dawkach jest nieszkodliwy dla organizmu; w du偶ym st臋偶eniu, jest substancj膮 dra偶ni膮c膮 sk贸r臋 i b艂ony 艣luzowe (szczeg贸lnie gro藕ny jest w formie rozproszonej w powietrzu – sole kwasu EDTA rozpylone w naszym otoczeniu, mog膮 powodowa膰 nie偶yt spoj贸wek, kaszel oraz duszno艣ci); kosmetyk贸w z EDTA nie nale偶y stosowa膰 zw艂aszcza wtedy, gdy przyjmujemy leki zawieraj膮ce cynk, 偶elazo, mied藕, glin, o艂贸w i bizmut; wynika to przede wszystkim z faktu, i偶 EDTA ma dzia艂anie wi膮偶膮ce metale ci臋偶kie; odradza si臋 r贸wnie偶 stosowanie kosmetyk贸w z EDTA w przypadku za偶ywania antybiotyk贸w; w po艂膮czeniu ze zwi膮zkami azotowymi, EDTA tworzy nitrozaminy, kt贸re maj膮 dzia艂anie rakotw贸rcze;

sodium benzoate 鈥 benzoesan sodu, konserwant dopuszczony do produkcji kosmetyk贸w naturalnych,

phenoxyethanol 鈥 fenoksyetanol, substancja konserwuj膮ca, kt贸ra uniemo偶liwia rozw贸j i przetrwanie mikroorganizm贸w w czasie przechowywania produktu; dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym st臋偶eniu; jego maksymalne dopuszczalne st臋偶enie w preparacie gotowym do u偶ycia wynosi 1%; substancja ta jest szkodliwa w przypadku po艂kni臋cia i powoduje powa偶ne podra偶nienie oczu (Klasyfikacja CLP odnosi si臋 tylko do substancji w postaci czystej; fenoksyetanol w produktach kosmetycznych stosowany jest w niewielkim st臋偶eniu 鈥 do 1%, dlatego nie wywo艂uje takich efekt贸w jak czysta substancja).

isopropyl alcohol 鈥 substancja chemiczna, podobna do alkoholu etylowego, stosowana jako rozpuszczalnik i konserwant, u艂atwia penetracj臋 sk艂adnik贸w w g艂膮b sk贸ry/w艂os贸w, mo偶e wysusza膰 i podra偶nia膰, podobnie jak zwyk艂y alkohol, ma mocniejsze dzia艂anie dezynfekuj膮ce ni偶 alkohol, ale te偶 jest bardziej od niego toksyczny, jego negatywne dzia艂anie 艂agodzi si臋 olejami i nawil偶aczami, w du偶ym st臋偶eniu przesusza w艂osy i sk贸r臋,

benzyl alcohol 鈥 sk艂adnik kompozycji zapachowej,

potassium sorbate 鈥 s贸l potasowa kwasu sorbowego, konserwant, uniemo偶liwia mikroorganizmom przetrwanie w kosmetyku,

butylene glycol 鈥 sk艂adnik odpowiadaj膮cy za utrzymanie wilgoci, rozpuszczalnik,

parfum – kompozycja zapachowa,

benzyl salicylate 鈥 salicylan benzylu, sk艂adnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciws艂oneczny, maskuje niepo偶膮dane zapachy innych sk艂adnik贸w kosmetyku, poch艂ania r贸wnie偶 promienie UV, dzi臋ki czemu kosmetyki d艂u偶ej zachowuj膮 艣wie偶o艣膰,

citronellol 鈥 cytronelol,聽bezbarwny zwi膮zek organiczny o zapachu r贸偶y lub geranium,

limonene 鈥 limonen, cz臋sto dodawany jest do kosmetyk贸w naturalnych; nadaje im zapach sk贸rki cytrynowej, stanowi膮c sk艂adnik kompozycji zapachowych, ma w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne; hamuje tak偶e aktywno艣膰 enzymu elastazy, dzi臋ki czemu zapobiegaj膮 degradacji elastyny oraz bia艂ka, kt贸re wraz z kolagenem s膮 odpowiedzialne za j臋drno艣膰 i elastyczno艣膰 sk贸ry,

Podsumowanie: Jak widzicie, sk艂ad nie jest jaki艣 mega osza艂amiaj膮cy, ale je艣li zale偶y Wam na dobrym doci膮偶eniu i blasku, to ten produkt go zapewni. Na TikToku i reelsach publikowa艂am sporo materia艂贸w uwieczniaj膮cych efekt po zastosowaniu od偶ywki, tak偶e serdecznie zapraszam Was do obejrzenia materia艂贸w!